GRAVITY

0
Postet 5. marts 2014 af i Drama

Info

Genre: ,
 
 
Skuespillere: ,
 
Distributør:
 
Spilletid: 90 minutter
 
Udgivet: USA 2013
 

:

Alt - se den film.
 

:

?
 

Denne film var længe ventet. Det er nemlig snart rigtig længe siden vi har fået et rum-epos serveret, som er i stil med f.eks. Kubricks “2001 – A Space Odyssey” (1968). Måske fordi den er svær at overgå? Med GRAVITY er vi dog oppe på niveau med selvsamme film og det siger ikke så lidt. […]

Rating

Bedømmelse
 
 
 
 
 

5/ 5

af Kristian Mølgaard
Hele artiklen

Gravity-coverDenne film var længe ventet. Det er nemlig snart rigtig længe siden vi har fået et rum-epos serveret, som er i stil med f.eks. Kubricks “2001 – A Space Odyssey” (1968). Måske fordi den er svær at overgå?

Med GRAVITY er vi dog oppe på niveau med selvsamme film og det siger ikke så lidt. Ryan Stone spilles af evigskønne Sandra Bullock og hendes kollega Matt Kowalski af George Clooney. Og så er der faktisk ikke andre – med undtagelse af mission control-stemmen af Ed Harris. Stone og Kowalski er i rummet – de tager sig af rumstationen ISS.

Den fantastiske åbningsscene afslører efterhånden mere og mere, at et vi nærmer os (eller omvendt) en rumstation, hvor Kowalski dyser rundt med jetpacks bag på sin dragt, mens Stone er ved at reparere noget. En tredje kollega præsenteres vi også for, dog uden at se hvem det er. Vi er i rummet hele tiden, med få undtagelser. Og vi er med dem hele vejen. Noget går galt, noget som forårsager en kædereaktion af uheld i rummet – det betyder at meget hurtigt i filmen brydes den eventyrlige og åben-mund-og-polypper-reaktionen over alt det perfekte der teknisk er at se, af kaos. Rumstationen flåes brutalt fra hinanden og pludselig er alt ikke så spændende mere for de to astronauter. For ikke nok med der er langt hjem – der er ingen tyngdekraft. Måske tænker man ikke til dagligt over, hvad tyngedeloven betyder – men se blot Stone i fri cirkulation og man værdsætter tyngdekraften. Stone frygter virkeligheden efter at have mistet en datter på tragisk vis. Måske opholdet så højt oppe gør, at hun kommer nærmere datteren…?

Det er umuligt at skrive mere uden at afsløre for meget – og det vil være synd at blotlægge hvad der efterfølgende sker. For filmen er et regulært mesterværk – en poesi udi fortællerkunsten, krydret med helt fantastiske effekter, der kan tage pusten fra enhver anden rumfilm. Javist er det lækkert med lydeffekter af laser og eksplosioner i rummet, som i Star Wars, selvom vi ved det ikke kan lade sig gøre, men her tæller virkeligheden bare så meget. Det hele er lydløst, fritsvævende og helt utrolig effektfuldt. Ser man filmen i en god biograf i 3D er det nærmest som selv at være der. Der er specielt een scene, hvor vi nærmer os Stone’s maske udefra, langsomt kører kameraet mod hende, mens vi hører hendes paniske åndedræt. I selvsamme bevægelse går vi pludselig ind gennem hendes hjelm og befinder os inde i denne og ser ud, ser det samme som hende – for efter en stund atter at bevæge os ud i det kolde, nådesløse verdensrum. Det er utrolig fascinerende fortalt og ligeså fascineret lavet. gravity4

Gennemgånede er det utrolig lange scener med kamerasekvenser man ikke troede muligt – og det hele svæver sammen og man aner på et tidspunkt ikke hvad der er op og ned – især i startsekvensen formår effekten af vægtløshed og at begreberne op og ned ikke eksisterer, at slå sig fast i din bevidsthed.

Filmen fik meget velfortjent 7 Oscars – deriblandt for Bedste Lyd. Og lige netop lyden spiller en stor rolle. Lyt selv efter!

Gravity er en film man ikke bare slipper – det er et sandt mesterværk der sprænger alle skalaer for hvad man kan vise på film. Nytænkende, ekstremt spændende og simpelthen genial! Bullock blev nomineret til en Oscar for bedste kvindelige hovedrolle, men fik den utrolig nok ikke. Filmens instruktør Alfonso Cuaron fik velfortjent en Oscar for instruktionen, der helt igennem er uforglemmelig.

KM


Om skribenten

Kristian Mølgaard

Ansvarshavende redaktør og stifter.

Ingen kommentarerSkriv den første kommentar!


Skriv et svar


(krævet)