The Martian

0
Postet 16. marts 2014 af i Humor

Info

Genre: , ,
 
Forfatter:
 
Forlag:
 
Udgivet:
 
Sprog:
 
Type:
 
Sider: 385
 

Mark Watney er efterladt på Mars. Besætningen ombord på Ares 3 missionen bliver fanget i en sandstorm på Mars. Her bliver astronauten, Mark Watney, ramt af løsrevet materiel. Besætningen må evakuere og efterlade ham. Han kunne umuligt have overlevet. Men Mark er kun såret og nu er han efterladt på Mars, en planet med et […]

Rating

Bedømmelse
 
 
 
 
 

4/ 5

af Daniel Henriksen
Hele artiklen

Martian

So, I’m here in Rover 2. I can stay for a day or two, tops, before the CO2 filters from the rover and my space suit fill up. I have that long to figure out how to deal with this.

The Hab is now a bomb.

Mark Watney er efterladt på Mars.

Besætningen ombord på Ares 3 missionen bliver fanget i en sandstorm på Mars. Her bliver astronauten, Mark Watney, ramt af løsrevet materiel. Besætningen må evakuere og efterlade ham. Han kunne umuligt have overlevet. Men Mark er kun såret og nu er han efterladt på Mars, en planet med et uhyrligt klima, ufrugtbare minusgrader, intet oxygen, radioaktiv stråling. Han har begrænset mad og drikke. Uanset hvad han gør, så kan selv den mindste menneskelige fejl i den fremmede atmosfære være fatal.

Hvordan skal han etablere kontakt til jorden?
Hvordan skal han på nogen måde kunne overleve?

‘The Martian’ måtte læses. Jeg blev ikke skuffet.

Andy Weir skaber en helt utrolig og hidtil uset situation, som han placerer karakteren Mark Watney i. Det er allerede fra første side meget svært for lægmand at gennemskue, hvordan i alverden Mark på nogen måde skal kunne komme hjem til jorden igen, eller i det hele taget overleve i det fremmede klima. Men Mark er missionens tekniske ingeniør og botanist, og det er netop de egenskaber, der gør at det bliver muligt at udnytte efterladt udstyr til at holde sig i live. I nogen tid i hvert fald. Han ved han vil løbe tør for oxygen og mad, spørgsmålet er om han kan få det til at strække til en redningsmission kan nå op til ham.

På jorden opdager de aktivitet på Mars og de ved at Mark er i live.
Men hvordan skal de kommunikere med ham, hvordan skal de give ham råd og instruere ham – og vil de hente ham tilbage? Det koster og tør man risikere menneskeliv? Politik og menneskeliv er en grim cocktail.

Alle odds er imod ham, og skæbnen smider udfordringer efter ham gang-på-gang-på-gang. Hver gang han finder en løsning, synes der at opstå en ny situation. Men Mark er enestående, han holder sig oppe med humor, dårlig disko, gamle serier, livsglæde og dødsforagt. Man kan ikke andet end holde af astronauten.

‘The Martian’ er en fantastisk bog. Den er opfindsom og spændende og intelligent og logisk og ..

Hvis du ikke allerede har planlagt din næste bog, så gør The Martian klar.
Det vil du ikke fortryde.


Om skribenten

Daniel Henriksen


Ingen kommentarerSkriv den første kommentar!


Skriv et svar


(krævet)