The Flu

0
Postet 1. februar 2012 af i Drama

Info

Genre: ,
 
Forfatter:
 
Forlag:
 
Udgivet:
 
Sprog:
 
Type:
 
Sider: 334
 

Da Den Spanske Syge hærgede verden i begyndelsen af 1900-tallet, døde over 50 millioner mennesker. Dengang var der ingen fly og hurtige skibe og epidemien kunne håndteres. I Barrow, Alaska, har virussets DNA ventet og muteret lige siden. Da det slipper fri, lader det sig ikke kontrollere, men krydser hurtigt grænser og kontinenter og skaber […]

Rating

Bedømmelse
 
 
 
 
 

2.5/ 5

af Daniel Henriksen
Hele artiklen

the-fluDa Den Spanske Syge hærgede verden i begyndelsen af 1900-tallet, døde over 50 millioner mennesker. Dengang var der ingen fly og hurtige skibe og epidemien kunne håndteres. I Barrow, Alaska, har virussets DNA ventet og muteret lige siden. Da det slipper fri, lader det sig ikke kontrollere, men krydser hurtigt grænser og kontinenter og skaber en dødelig influenzapandemi verden over. Influenzaen omdanner dit blod til et fremmedlegeme, der nedbryder dine organer og får dig til at gå fra nysen og hosten til at spytte organerne ud og bløde utænkelige steder.
Frivilligt sætter den relativt isolerede by: Lodi, sig selv i karantæne i et forsøg på at undslippe. Influenza-epidemien forventes at vare 3-4 uger og i den tid dannes en ring omkring byen og ingen kommer ind uden en tvungen karantæneperiode. De, der ikke vil høre, bliver skudt. Ledet af virologen Lars, politimanden Mick og den nye skolelærer i byen: Patrick, gives der indledende vaccinationer og byen forsøger at opretholde en normal hverdag. Patrick har en fortid, der snart indhenter ham og ender fatal for mange i byen. Dette mens ligene hober sig op uden for byens mure og Døden strækker sine arme med pandemiens metaforiske økse.

‘The Flu’ er en roman delt op i 3 til stadighed mere og mere dystre stadier. Det er meget tidligt tydeligt, hvor Jacqueline Druga bevæger sig hen og hvad hun har i sinde og hendes hjerteskærende plan lykkes til fulde. Det er svært at forberede sig og gennemskuelig er bogen ikke. Det er flot, og hun ved nøjagtigt hvad hun har til rådighed, og er ikke bange for at udnytte det. Druga er dygtig til at skabe dialog og karaktererne skabes og handlingen føres frem med megen af denne.

I første del introduceres vi for hovedpersonerne, som der herefter springes lovligt meget rundt i. Det kan være svært at følge med i steder og personer. I anden del udbygges kendskabet til Dylan og Mick – og Lars, Mick og Patrick, pandemien bryder ud og byen isolerer sig. Vi hører mere om agenterne: Jeff og Darell og jeg finder det ærgerligt, at så skæve og utroværdige agenter har en hovedrolle. Den tredie del vil jeg ikke afsløre noget af.

Selvom influenzaen har en meget stor inflydelse på bogen er den sekundær. Bogen er dybest set en kærlighedshistorie, hvor der roligt bygges mere og mere på forholdet mellem Mick og Dylan og spillet mellem børnene – og børnene og Mick som reservefar. Der trækkes fornemt tråde til familie og venner i en by, hvor man fornemmer de fleste kender hinanden, kommer hinanden ved og hvor gensidig respekt og accept forekommer. Mick er lokal og velset og anerkendt og han passer rigtig godt ind i den rolle, der er tænkt til ham. Jeg føler dog ikke helt den passion og sympati for ham: Han er lidt for korrekt og faderlig til min smag.

Helt fra bogens begyndelse, fornemmer man dette tunge tæppe af sorg, og denne truende pandemi nærme sig side for side. Man er klar over at noget ondt venter og usikkerheden gør bogen spændende at læse. Den er ikke tænkt som science fiction og læsere af Michael Crichton vil formentlig mangle de tekniske fordybninger, men ‘The Flu’ er en roman om mennesker og deres psyke og reaktioner i krisetider og det gør den godt.


Om skribenten

Daniel Henriksen


Ingen kommentarerSkriv den første kommentar!


Skriv et svar


(krævet)