Psycho Therapy

0
Postet 30. december 2012 af i Gys

Info

Genre:
 
Forfatter:
 
Forlag:
 
Udgivet:
 
Sprog:
 
Type:
 
Sider: 254
 

Vi kan alle komme galt afsted. Overreagere. Gøre et udfald, som vi senere fortryder. Sådan er det. I Franklin, Indiana, bliver arbejdsløse Craig Horsy lovet et job af sin ven, men da han dukker op, får han en lang næse og må stille sig til tåls med gratis drinks. Det gør ham så arrig, at […]

Rating

Bedømmelse
 
 
 
 
 

4/ 5

af Daniel Henriksen
Hele artiklen
Denne anmeldelse kan virke afslørende.

Psycho Therapy forside

He clutched the knife. “Now come here. Give me that brain!

Vi kan alle komme galt afsted. Overreagere. Gøre et udfald, som vi senere fortryder. Sådan er det. I Franklin, Indiana, bliver arbejdsløse Craig Horsy lovet et job af sin ven, men da han dukker op, får han en lang næse og må stille sig til tåls med gratis drinks. Det gør ham så arrig, at han overreagerer og smider en barstol i hovedet på ejeren, så han brækker sit kraveben og sin næse. Han får en betinget dom og tvungne psykologsamtaler. Her kommer vi så ind.

Craig vågner hos en aldeles forberedt psykiater, der synes at vide en masse om Craig. Craig husker ikke hvordan han kom der, men denne Dr. Krone og assistent er søde og veltalende, så han bliver. Senere viser det sig at han slet ikke kan forlade stedet.

Craig bliver anbragt i en Frankensteinmaskine og tvinges til terapi, der er akkurat så fornøjelig som Ludovico metoden fra A Clockwork Orange. Nej! Faktisk begynder det meget rart med, at Craig gennemlever uheldige scener fra sit yngre liv, som han så – med sit ældre sind – får mulighed for at genopleve og ændre. På sidelinjen, står (den sadomasochistiske og manipulative) Dr. Krone og gør notater og som belønning får han tid i maskinen sammen med sin døde kone. Snart, dog, bliver minderne og terapien til mareridt og psykiateren viser sit virkelige jeg. Drømmeterapien er samtidig et slags fantasiunivers, hvor ting kan fremmanes og materialiseres og Dr. Krone hersker i universet. Tænk Dreamscape.
Kan Craig både undslippe mareridtet og det der venter i virkeligheden?

Brandon’s hands slipped through the spikes, splitting two fingers apart. The spikes through his ankles did the same, and he flopped onto the ground. Willis and Joey slithered free next. The entire block, one by one, was released from the crosses, breaking their flesh and breaking bone to do so. They teetered in place, difficult to walk with torn ankles.

Come willingly to God,” they chanted. “Come to Him.

‘Psycho Terapi’ er en meget vellykket roman.
Det er en god idé, der er vel udført.

Historien er gennemtænkt og knuden bindes flot til sidst. Det hele forekommer som en ret skrøbelig konstruktion, og jeg var spændt på om Alan Spencer kunne fuldføre idéen – og ja, Psycho Therapy er en af de bøger, man ønsker holder hele vejen – og det kan han og bogen efterlader en god stemning og stof til eftertanke. Både Craig og Dr. Krone er veludviklede karakterer og især begyndelsen, hvor vi genoplever brudstykker fra Craigs liv er en rigtig god idé og giver en god indfaldsvinkel til karakteren. Også smart som han straffes med sine egne erindringer.

Bogen flyder godt og formår at være spændende hele vejen. Den kæder Craigs liv godt sammen i brudstykkerne, og formår at få læseren på sin side. Og hvad angår Dr. Krone og familie, hvor går grænsen så mellem genialitet og vanvid?

Tænk sig, hvis vi kunne vende tilbage og rette de små ting, der sidder og ætser løs indeni. Ville det ikke være rart? Undgå at sige det – og lade være med at gøre sådan? Men, er vi ikke netop den vi er i dag på grund af hvad vi har gjort og sagt, og skulle vi ikke skamme os over at ville ændre det? Havde vi ikke gjort det – havde vi ikke lært. Livet er foran os. Lad os lære og blive klogere *host* *dybt* ..


Om skribenten

Daniel Henriksen


Ingen kommentarerSkriv den første kommentar!


Skriv et svar


(krævet)