Protect All Monsters

0
Postet 28. september 2013 af i Gys

Info

Genre: ,
 
Forfatter:
 
Forlag:
 
Udgivet:
 
Sprog:
 
Type:
 
Sider: 280
 

:

Mange monstre og meget blod
 

:

Lidt for ivrig og forcerende
 

Addey slås ihjel. Virtuelt. Hun eksisterer ikke længere. De har slettet hende fra alle offentlige databaser. Hun transporteres til en afsides ø, hvor hun bliver en del af PAM projektet. Et projekt mellem stat og monstre. Til øen eksporteres landets monstre til fredelig opbevaring, og til gengæld får de fred og husly og alt den […]

Rating

Bedømmelse
 
 
 
 
 

3/ 5

af Daniel Henriksen
Hele artiklen

ProtectAllMonsters72lg

He smiled. “Let me put it this way…you’re about the meet the living dead.”

Addey slås ihjel. Virtuelt. Hun eksisterer ikke længere. De har slettet hende fra alle offentlige databaser. Hun transporteres til en afsides ø, hvor hun bliver en del af PAM projektet. Et projekt mellem stat og monstre. Til øen eksporteres landets monstre til fredelig opbevaring, og til gengæld får de fred og husly og alt den mad de kan spise. I virkeligheden er det et fængsel, og de kloge vampyrer er klar over det. Addey må begynde som øens modspil til værkstedets fejedreng, nemlig at skovle rådne tarme og menneskelige lemmer ned til klasse to og tre zombierne. Addeys materielle nødvendigheder og ønsker er på plads, men ikke hendes frihed og hun efterlades med ét ønske – at flygte, selvom det virker umuligt. Hun opdager en sammensværgelse mellem monstre og ledelse og en plan om at bryde ud. Monstrene altså. En årtiers gammel plan, der nu er snart forestående og som vil betyde et opgør med menneskehedens. Kan monstrene standses? Er det for sent?

‘Protect All Monsters’ er en meget sød – sød er formentlig ikke det rette ord, men ikke desto mindre det første jeg kommer på – slags litterær Men in Black – Monster Edition. Den har noget af Dennis Jürgensens Freddy og monstrene-bogserien over sig. Actionfyldt som Hellboy-serien og udforskende som en ung Harry Potter på Hogwarts. Jeg er klar over at det virker lidt blandet, men det oprinder formentlig med idéen om at holde monstre indespærret på en ø, umiddelbart af deres egen vilje og på statens budget.

The monsters literally burst open upon contact with the collection of killer steel blades slicing at many miles an hour in a show of high-octane disembodiment. A flood of blood was ejected onto the walls, the crimson growing darker and darker with each cycle. The glass plate they watched through was literally doused in red.

Der er noget gotisk over en afsides ø fyldt med varulve og vampyrer og samtidigt noget moderne hvor der slettes eksistenser på det højteknologiske fastland. Bogen har en eventyragtig kvalitet over sig og det er indledningsvist svært at vide, om man skal se den som et moderne eventyr eller gys (eller måske lidt begge) og den udvikler sig nærmest som en slags actionsplatter i eventyrgyserland. Tjae. Det er jo ikke mig der skriver dem, jeg referer bare. Men sådan virker den. Lidt blandet. Er Addey en helt? Er X en skurk? Er de bare karakterer i et større komplot? Det er først helt til sidst knuderne bindes op. Men undervejs..

Undervejs virker den meget skruet sammen af små episoder og ikke helt lineær. Den er drevet af sin handling og ikke af karakterene. Og der er fart på. Jeg kunne godt tænke mig, at den gav stedet og karaktererne mere tid. Jeg er interesseret i Addey og hendes funktion på øen og jeg vil gerne udforske stedet sammen med hende, have hende for mig selv nogle dage, så jeg kan lære hende at kende. Men i stedet smides vi ind i en heksekedel og farer rundt fra side et. Det virker lidt voldsomt og en smule forceret.

Den er morsom på sin egen makabre måde (nærmest fordi den næsten er for utrolig) og ret splattet og ulækker til tider.
Alan Spencer er ikke bange for at være grum og gå til yderligheder.

‘Protect All Monsters’ er formentlig den bog jeg har læst, der indeholder flest monstre. Kudos for det.


Om skribenten

Daniel Henriksen


Ingen kommentarerSkriv den første kommentar!


Skriv et svar


(krævet)