Fordærvet

0
Postet 21. juli 2014 af i Gys

Info

Genre:
 
Forfatter:
 
Forlag:
 
Udgivet:
 
Sprog:
 
Type:
 
Sider: 130
 

I sommeren 1979 forsvandt der 7 børn i Heslev. De blev aldrig fundet igen. Det blev kaldt Den Sorte Sommer. Michael flygter fra de mørke afkroge i hans hukommelse. Han har angstanfald og mareridt. Han boede i Heslev som lille. Nu skal han tilbage. Han arver nemlig Heslevgård. Der hvor han voksede op. Og minderne […]

Rating

Bedømmelse
 
 
 
 
 

3.5/ 5

af Daniel Henriksen
Hele artiklen

9788771570519

Sværg ved din lillefinger
Hvis dine løfter bliver til løgne
Da skal du i den sorte gryde
Og aldrig mere åbne dine øjne

I sommeren 1979 forsvandt der 7 børn i Heslev. De blev aldrig fundet igen. Det blev kaldt Den Sorte Sommer.

Michael flygter fra de mørke afkroge i hans hukommelse. Han har angstanfald og mareridt. Han boede i Heslev som lille. Nu skal han tilbage. Han arver nemlig Heslevgård. Der hvor han voksede op. Og minderne vender tilbage. Den grå dreng, der forfulgte ham, da han boede der. Blødende jordbærmarie. Svindedrengen. Overbid. De siger det kommer nedefra. Men hvad kommer nedefra, hvad gemmer sig under huset?

Michael har altid gemt sine problemer væk, men tilbage på Heslevgård vælter de frem igen. En mor, der blev ustabil, paranoid og hysterisk, og ikke kunne tage sig af ham, og en far, der ikke vil lytte. Han lovede sine spøgelsesvenner, at han ville hjælpe dem. Det havde han glemt, men det har de ikke. Nu hvor han er tilbage, må han holde hvad han lover. Kan han nå at opklare mysteriet, før huset besætter hans kæreste eller slår hende ihjel?

For der er dæmoniske kræfter i huset.
Det er Fordærvet.

Jeg tror på, at når der sker noget ondt et sted, efterlader det en form for aftryk. Som en plet, der ikke kan vaskes af. Og jeg tror, der engang er sket noget her, som har fordærvet Heslevgård og gjort huset til et Nexus for dårlig energi.

Historien bag ‘Fordærvet’ er hørt før. Den er egentlig ret simpel, og skulle den kunne fungere alene, ville den fylde noget mere end denne grafiske romans 130 sider. Men med stregen fungerer ‘Fordærvet’. Stregen hæver i den grad historiens niveau. I fællesskab får de komponeret en god historie, der fortæller om overraskende mange sørgelige skæbner på få sider.

Grundlæggende er historien om hjemsøgte huse, spøgelser, find-mig-og-begrav-mig, besættelse, hørt mange gange før .. og hvem havde ikke forventet slutningen? Hvad jeg godt kan lide ved ‘Fordærvet’s grafiske form, er at historien således er skrabet ned til en uhyggelig essens, der er præcis og omhyggelig i sit ordvalg, og ikke indeholder udenomssnak og ligegyldigheder. Mysteriet, der har hængt over Heslev i årtier, er nok lidt hurtigt opklaret – med Roses egne ord: Alt det har du regnet ud i løbet af en eftermiddag?

Jeg må især rose den grafiske romans streg. Den er effektfuld og fyldig, og rammer plet og fanger sind og stemning særdeles godt. Farvetemaet er velvalgt, sørgeligt og trist. Stregerne er løse og – næsten – lige så hjemsøgte som Clive Barkers.

Det fungerer rigtig godt. Et fornøjeligt gys, der bør læses under et tæppe, med lyset slukket.

Untitled3

Scener fra FORDÆRVET

‘Fordærvet’ er den danske udgave af ‘Made flesh’ som var vinderen af årets horrorudgivelse 2013.


Om skribenten

Daniel Henriksen


Ingen kommentarerSkriv den første kommentar!


Skriv et svar


(krævet)