Exponential

0
Postet 29. november 2014 af i Gys

Info

Genre: ,
 
Forfatter:
 
Forlag:
 
Udgivet:
 
Sprog:
 
Type:
 
Sider: 195
 

Sam er pedel på et laboratorium hvor der laves dyreforsøg. Han gør en god gerning da han tager den søde lille mus, Felix, med hjem og redder den fra forsøgsdøden. Men der går ikke længe, før han opdager at der er noget galt med den stakkels mus. Den vokser. Noget presser på indefra. Noget fremmed […]

Rating

Bedømmelse
 
 
 
 
 

3/ 5

af Daniel Henriksen
Hele artiklen

Exponential forside

Where were Felix’s bones?

Sam er pedel på et laboratorium hvor der laves dyreforsøg. Han gør en god gerning da han tager den søde lille mus, Felix, med hjem og redder den fra forsøgsdøden. Men der går ikke længe, før han opdager at der er noget galt med den stakkels mus. Den vokser. Noget presser på indefra. Noget fremmed og inhuman.

Det er på fri fod. Det absorberer føde og vokser .. eksponentielt. Det er et monster – et sultent monster.

Et lille værtshus er for mange det sidste hvile før Las Vegas og nu også stedet hvor opgøret finder sted. Der er noget udenfor – der vogter som Cujo – og det vokser og vokser og inden længe vil skansen ikke holde stand længere. Vil de standse monstret før det når Las Vegas – vil de i det hele taget overleve?

‘Exponentiel’ er ikke inddelt som følger, men plottet udvikler sig i tre tydelige dele: En indledning, en vækstdel og selve opgøret omkring værtshuset. Sidstnævnte udgør det meste af bogen og er vel egentlig er bogens primære mål.
Den begynder godt. Den er simpelt skrevet og er effektiv i dens udvikling og beskrivelser. Jeg ville nu gerne høre lidt mere om laboratoriet, men forstår at det ligger udenfor bogens omfang. Den er spændende og fanger læseren og der sker hele tiden noget nyt. Men desværre stagnerer den en smule i den sidste tredjedel, hvor det er småt med nyt materiale og skal holdes kørende med de midler som Cesare har givet sig selv. Der introduceres småt nyt og udvikles på de resterende karakterer, men det spil står ikke helt mål med den indledningvise intensitet, og Felix – der ellers er ret fed – synes at træde lidt i baggrunden, fremfor at være inspirerende og monstrøs.

The creature’s membranous body moved with the gentle fluidity of a snail, with the bones underneath giving it weight, heft and locomotion. The bones, fully visible from the outside of its body and human in appearance, were bare except for flecks of muscle.

Bogen er visuel og filmisk og sender tankerne mod The Blob, From Dusk till Dawn og Feast. Karaktererne er levende, godt beskrevet og med rimelig god dybde – selv de der i vækstdelen udelukkende udgør monstrets føde. Den minder lidt om tidlig Dean Koontz. (Det er billigt skrevet, men) handlingen flyder godt og hurtigt, og bogen er ret hurtig læst. Den vil tilfredsstille de fleste monsterfans – i hvert fald de, der ikke forventer dybdegående sci-fi eller intellektuelt Crichton. Ovennævnte Feast er sjov og simpel med få midler og uden at være nyskabende. Det samme her, jeg vil bare ønske den holdt hele vejen. Men bestemt det bedste fra Adam Cesare.


Om skribenten

Daniel Henriksen


Ingen kommentarerSkriv den første kommentar!


Skriv et svar


(krævet)