Den Skaldede Detektiv

0
Postet 1. september 2010 af i Krimi

Info

Genre:
 
Forfatter:
 
Forlag:
 
Udgivet:
 
Sprog:
 
Type:
 
Sider: 442
 

16 år og 27 dage. Præcis så gammel var Rolf Harskov, da han blev ramt af et tog og døde. Også Rolfs lillesøster Gry havde nået præcis den alder, da hun to år senere sniffede kokain iblandet en dødelig dosis rottegift. Men det var bare et sammentræf, sagde politiet og afskrev begge sager som tragiske […]

Rating

Bedømmelse
 
 
 
 
 

1.5/ 5

af Daniel Henriksen
Hele artiklen

Forside til Den Skaldede Detektiv

16 år og 27 dage. Præcis så gammel var Rolf Harskov, da han blev ramt af et tog og døde. Også Rolfs lillesøster Gry havde nået præcis den alder, da hun to år senere sniffede kokain iblandet en dødelig dosis rottegift. Men det var bare et sammentræf, sagde politiet og afskrev begge sager som tragiske ulykker.
Fire år senere henvender børnenes ulykkelige forældre sig til Den Skaldede Detektiv, Dan Sommerdahl, for at få ham til at løse gåden. Deres yngste barn, Malthe, nærmer sig den alder, der blev fatal for hans to store søskende, og forældrene vil gøre alt for at forhindre, at tragedien skal gentage sig.
Da endnu et menneske findes myrdet i nærheden af familien Harskovs hus. får Dan Sommerdahl omsider overbevist politiet om, at de mange dødsfald hænger sammen. Jagten går ind, mens tiden tikker ubarmhjertigt mod deadline, og Den Skaldede Detektiv får kam til sit hår …
Den skaldede Detektiv begynder egentlig meget godt og holdes fængslende og interessant med dens skift mellem Malthe og episoderne med den syge, sørgelige skikkelse Mogens. Plottet er ligeledes interessant, dog uden at være genialt. Desværre holdes guleroden lige lidt for længe foran læserens snude, – med det resultat, at når det hele begynder at tage fart er bogen stort set færdig. Det kunne være gavnligt for både historien og for spændingens skyld, hvis der blev afsløret mere information undervejs, sådan at læseren havde en mulighed for at gætte med. Man kunne godt forestille sig kapitler set gennem morderens øjne og fortalt med dennes sind og gennem dennes vinkel og perspektiv. Dette kunne også gøre denne mere interessant og psykopatisk. Desværre er plottet i Den Skaldede Detektiv så relativt tyndt, at der nok skal opfindes kringlede tekstpassager, for at undgå at afsløre for meget.
Selvom Den Skaldede Detektiv er underholdende læsning, mangler jeg føle med personerne. Anna Grue excellerer med gode, naturlige og levende dialoger, men det hele syntes ikke at virke som andet end bare tidsfordriv. Den er ikke voldsom spændende og man sidder ikke på kanten af stolen og vender side efter side. Den mangler drev og virker en kende monoton. Det lykkes meget godt at ramme Mogens og de sure naboer, Helge og Lilly Johnsen, men de er kun disponible aktører i det store billede. Jeg holder ikke af Dan Sommerdahl som hovedperson og mener han mangler sjæl og liv, men – da dette er fjerde bind om Dan Sommerdahl – mangler denne anmelder måske at læse de tre foregående bøger. Morderen kommer aldrig til at virke hverken psykopatisk eller udspekuleret og er ikke særlig overbevisende. Det virker som om familie, dialog og miljø skal drive værket og plot og politiprocedurer er sekundært. Desværre. Specielt i en krimi.
Alas, godt skrevet, men ikke en bog man drives til at debattere.

Om skribenten

Daniel Henriksen


Ingen kommentarerSkriv den første kommentar!


Skriv et svar


(krævet)