Cold in July

0
Postet 29. marts 2014 af i Krimi

Info

Genre: ,
 
 
Forlag:
 
Udgivet:
 
Sprog:
 
Type:
 
Sider: 240+
 

Richard Dane tvinges til at skyde en indbrudstyv. Alle i den lille Texas-by er klar over at han har handlet i selvforsvar, alle, naturligvis lige bortset fra knægtens far, Ben Russel. Ben Russel har ikke været nogen god far, og har brugt en del af sit liv i fængsel, men et øje for et øje […]

Rating

Bedømmelse
 
 
 
 
 

4/ 5

af Daniel Henriksen
Hele artiklen
Denne anmeldelse indeholder spoilers.

cover40185-medium

.. no one would bother to crucify his passive ass. Takes too long. They’d run him over with a car or cut his guts out with a rusty can opener.

Richard Dane tvinges til at skyde en indbrudstyv. Alle i den lille Texas-by er klar over at han har handlet i selvforsvar, alle, naturligvis lige bortset fra knægtens far, Ben Russel. Ben Russel har ikke været nogen god far, og har brugt en del af sit liv i fængsel, men et øje for et øje og en tand for en tand, virker for ham, også selvom han ikke har set sin søn i lang tid. Politiet er meget villige til at hjælpe Dane, men Russel er smartere end dem alle og han er hævntørstig.

Og så tager det hele et uventet skarpt 90′ graders sving, og de to fædre ender med at samarbejde i fælles interesse. De ved der er noget helt galt og de søger svaret.

Russel hiver fat i den noget excentriske privat detektiv, Jim Bob Luke, og de drager ud for at finde hvad de søger. Men nogen gange, når man graver efter noget, rykker man ikke rundt på andet end skidt, og man opdager heller ikke andet. Sådan er det netop her. Det begyndte ret skidt og, jo mere de graver, jo mere skidt finder de. Korruption, FBI, mafia, snuff film. Men nu kan de ikke vende om.

‘Cold in July’ er Lansdales egen lille Texas noir. Den har en fed stemning, som den holder hele vejen gennem sin afgrænsede tour-de-force. Den er i stil – og liga – med John D. Macdonalds, Cape Fear, og Cormac McCarthys No country for old men. Ond som den første og kold og nøgtern som den sidste. Man føler for den lille familie og bryder sig generelt ikke om den ufølsomme Russel, men vi ved alle at der er mere til Russel end som så. Han har forsømt sit liv og sine nære første gang, og må nødvendigvis gribe sin chance. Han gør det som et beskedent barn ved slikskålen. Vi pines i fælleskab, da virkeligheden rammer ham. Dane er et godt menneske, der færdes i en liga, hvor man ikke hører hjemme, han burde aldrig have forladt kone og barn og rammebutikken. Det er der han hører hjemme. Jim Bob er bare Jim Bob; en hårdslående, hårdkogt, cowboytype. Lystig, godt humor, dårlige bemærkning. Bogen havde ikke været den samme uden ham. Sammen udgør de et aparte team med et lige så aparte venskab og loyalitet overfor hinanden. Dale får en oplevelse, der ryster ham, men forankrer hvad der betyder noget for ham.

Bogen er rigtig godt skrevet.
Den hiver dig ind i sit dystre univers allerede fra første side. Den har en atmosfærisk ro over sig, som den ikke helt slipper, selv når det går værst for sig. Den er jovialt skrevet. Den fanger øjeblikket med få rå sætninger. Midt i alvoren, klukker man, lidt skamfuldt, af grin.

Den anbefales herfra.

Bogen er filmatiseret og udkommer til sommer. Rollelisten indeholder blandt andet: Michael C. Hall, Sam Shepard og Don Johnson.
Denne udgave indeholder et forord af filmens instruktør, Jim Mickle, og et efterord af Joe R. Lansdale.

Om skribenten

Daniel Henriksen


Ingen kommentarerSkriv den første kommentar!


Skriv et svar


(krævet)