Blodig Arv

0
Postet 3. september 2010 af i Teen

Info

Genre:
 
Forfatter:
 
Forlag:
 
Udgivet:
 
Sprog:
 
Type:
 
Sider: 332
 

En sen nattetime mister teenageren Clara Radley kontrollen, da en jævnaldrende fyr forsøger at tvinge hende til et kys. Hun bider ham i hånden, og smagen af blod vækker en ukendt tørst i hende. En farlig tørst, som kræver at blive slukket. Da det går op for de skrækslagne forældre, hvad der er sket, beslutter […]

Rating

Bedømmelse
 
 
 
 
 

2/ 5

af Daniel Henriksen
Hele artiklen

Forside til Blodig Arv

En sen nattetime mister teenageren Clara Radley kontrollen, da en jævnaldrende fyr forsøger at tvinge hende til et kys. Hun bider ham i hånden, og smagen af blod vækker en ukendt tørst i hende. En farlig tørst, som kræver at blive slukket.
Da det går op for de skrækslagne forældre, hvad der er sket, beslutter de sig for, at de må indvie Clara og hendes bror Rowan i familiens mørke hemmelighed. Og pludselig forstår de to børn, hvorfor deres hud er så følsom overfor sollys, hvorfor dyr flygter, når de nærmer sig, hvorfor de ikke kan tåle hvidløg, og hvorfor Claras ønske om at blive veganer er livsfarligt – det er blot nogle få af de ulemper, der er ved at være vampyr.
Clara og Rowans forældre har i årevis levet i afholdenhed og forsøgt at opføre sig som almindelige mennesker, men da Clara og Rowan finder ud af, hvem de virkelig er og får smag for menneskeblod, sættes hele familien på en hård prøve.
Ah ja, endnu en teenage vampyr roman – og dog, det er muligvis sådan nogen vil opfatte bogen. Personligt tænker jeg, at skrælles de første lag af den sygelig blege vampyrhud, og kommer vi derind hvor huden er frisk, blodig rød og stadig varm og hvor sener og muskler spiller stærke og glatte, – så dækker vampyr-temaet bare over en historie om en anderledes familie, der har lidt svært ved at passe ind i nutidens Bishopthorpe. En familie med problematiske teenagebørn og forældre, der føler de beskytter deres børn ved at holde sandheden fra dem. Nysgerrige naboer, paranoia, asocial, uklimatiseret, skoletræt. Besøg af en uønsket, ustyrlig, uberegnelig, regelløs, depraveret James-Dean-lignende familiemedlem med en hemmelighed – er lidt for meget for en familie, der bare ønsker at passe ind i de borgerlige rollemønstre. Saml det hele i en pose, ryst den og giv det hele en weekend, så har du Blodig Arv.
Bogen er skam meget underholdende at læse, men det virker som om Matt Haig ikke har gjort sig helt klart, om han vil forfatte en bog for teenagere eller unge voksne. Det gør den svær at tage alvorlig og får den til at virke useriøs – til trods for at emnerne er aktuelle og dagligdag for mange (bevares, anmelder er klar over at vampyrisme ikke nødvendigvis hører til i den brede populisme, .. men du har jo lige læst ovenstående afsnit). Den kunne have godt af at arve lidt af alvoren fra filmen Ginger Snaps som også tager teenage problematikkerne op – bare med en mere alvorlig indgangsvinkel.
Matt Haig kunne godt have sparet de Happy Potter klingende vampyr-enheder og idéerne om Jimi Hendrix og lignende større navne som vampyrer (der i øvrigt ifølge bogen brugte sine hugtænder til at spille solo på Woodstock og var høj på menneskeblod), for det får i min verden det ellers så pænt byggede og relativt høje korthus til at falde sammen. Det kan godt virke som om manuskriptet er opstået uden den store synopsis og at forfatteren har krydret tilfældigt som teksten er kommet til ham.
Men, nuvel, bogen er en kort, men begivenhedsrig, flugt ind i borgerlige Bishopthorpe. Den strækker sig lidt over en weekend, men trækker historiske tråde og giver et flygtigt indblik i et England med en stærk vampyriseret undergrund, der trækker på kontakter i flere forskellige sociale lag. Mest af alt dog en fortælling om en familie, der i lang tid har undertrykt sit virkelige jeg og vækkes med et ordentlig brag. En bog for den alvorlige teenager.

Om skribenten

Daniel Henriksen


Ingen kommentarerSkriv den første kommentar!


Skriv et svar


(krævet)