World War Z

0
Postet 5. december 2013 af i Gys

Info

Genre:
 
 
Skuespillere:
 
Distributør:
 
Spilletid: 116 min.
 
Udgivet: USA 2013
 

:

Milepæl i zombiefilm med sindoprivende scener
 

:

Hvorfor ikke også den ucensurede version
 

Hvad gør man, når den italienske kultinstruktør Lucio Fulci’s “ægte” zombier fra splattere fra 80’erne er brugt, George A. Romero’s lidt tragi-komiske zombier er brugt, de mere virkelighedstro zombier fra The Walking Dead-serien er også brugt? Og samtidig er zombie-bølgen over os – man tager ganske enkelt Marc Foster ved roret, Brad Pitt på rollelisten […]

Rating

Bedømmelse
 
 
 
 
 

4.5/ 5

af Kristian Mølgaard
Hele artiklen

Z-coverHvad gør man, når den italienske kultinstruktør Lucio Fulci’s “ægte” zombier fra splattere fra 80’erne er brugt, George A. Romero’s lidt tragi-komiske zombier er brugt, de mere virkelighedstro zombier fra The Walking Dead-serien er også brugt? Og samtidig er zombie-bølgen over os – man tager ganske enkelt Marc Foster ved roret, Brad Pitt på rollelisten og smider 190.000.000 $ på bordet. Og vupti har man en fantastisk film, hvor man møder zombier/smittede i en ny form, nemlig lynhurtige. Der er sket noget i udvkilingen af zombiefilm, fra Fulci’s B-film (med rådne og langsomme zombier)

I “World War Z” spiller Brad Pitt Gerry Lane, der i sin tid var ansat ved United Nations. Han nyder livet med sin kone Karin (Mireille Enos) og deres to døtre. Men allerede i filmens geniale indledning, varsles vi om, at en epidemi er ved at brede sig verden over og at denne sygdom er uforklarlig og forværres. Folk der bliver bidt af en “smittet” har 10 sekunder inden de selv bliver til en frådende galning. Som i “28 weeeks later” og film i den kaliber, er det ikke en simpel zombiefilm, men problemet skyldes smitte af uforklarlig virus.Z-1

Allerede efter 6 minuter i filmen, er kaos løs i New York, hvor vi overværer galskaben midt i byen, flot og spændende skruet sammen i en uforglemmelig sekvens. Lane, får kontakt til sine gamle venner og kollegaer indenfor UN og militæret og får lov at indkvartere sin familie på et stort kigsskib, der bruges som kommandocentral i kaosset. Betingelsen er dog, at han drager ud på en mission for at finde årsagen og løsningen til problemet om smitten. Nu skal Lane altså atter forlade sin familie og det uden at vide, om han vender tilbage.

“World War Z” er banebrydende i sin måde at fremstille “de smittede” på. At se de store lange sekvenser fra luften er ganske enkelt fænomenalt. At se skuespillet, der er i top-klasse sammen med de fantastiske visuele effekter, gør filmen til en film man ikke lige lægger fra sig og som man har lyst til snart at hive frem igen. “De smittede” er hurtige, voldsomme og nådesløse – samtidig minder de samlet om myrer i en myretue, som de stabler sig for at komme over en mur eller bare vinde terræn. Det ser både uvirkeligt og fascinerende ud, at se en flok hurtige zombier (lad os bare kalde dem det!), opføre sig på den unaturlige måde.

Filmens skær af virkelighed, det look der gør, at man ikke kan gøre andet end at leve sig ind i dens miljø og verden, er med til at gøre filmen fængende på netop det punkt der melder sig: kan en sådan virus måske en dag true menneskeheden? Og hvordan vil du reagere?

Z“World War Z” findes i en version på 116 minutter (udgivet i Danmark og anmeldt her), men der er også en version på hele 123 minutter og er altså den version uden så meget censur. Jeg havde måske nok ønsket, at begge versioner blev udgivet, f.eks. på en samlet BluRay. Filmen og dens publikum fortjener det!

Ikke desto mindre, så er det en fænomenal og jublende udgivelse, som man bør eje, hvis man bare har en smule respekt for sin indre zombie – eller bare synes Brad Pitt er cool nok og at det er rart at se ham i en gyser igen, siden “Interview with a vampire”. Filmen er et must-see. Imponerende! Og så barsles der tilmed med en efterfølger!

 

KM


Om skribenten

Kristian Mølgaard

Ansvarshavende redaktør og stifter.

Ingen kommentarerSkriv den første kommentar!


Skriv et svar


(krævet)