Vikaren

0
Postet 27. marts 2010 af i

Info

 
 
 
 

Med et smukt og meget uskyldigt blik, pryder Paprika Steen coveret på Ole Bornedals sci-fi-komedie ”Vikaren”. Det kunne se ud som endnu en dansk kærlighedskomedie med tvivlsomt plot havde fundet vej til DVD-markedet, men heldigvis er det ikke tilfældet. 6.B. får en dag en ambitiøs og meget særegen vikar, Ulla (spillet genialt af skønne Paprika […]

Rating

Bedømmelse
 
 
 
 
 

/ 5

af Kristian Mølgaard
Hele artiklen

Med et smukt og meget uskyldigt blik, pryder Paprika Steen coveret på Ole Bornedals sci-fi-komedie ”Vikaren”. Det kunne se ud som endnu en dansk kærlighedskomedie med tvivlsomt plot havde fundet vej til DVD-markedet, men heldigvis er det ikke tilfældet. 6.B. får en dag en ambitiøs og meget særegen vikar, Ulla (spillet genialt af skønne Paprika Steen). Hendes ydre fremtoning er uskyldheden selv, men hendes ambitioner er skyhøje og hun helmer ikke før hun får sin vilje. Hendes mål er, at klassen skal deltage i en stor international konkurrence i Paris for skoleelever. Når hun er alene med eleverne, er hun én Ulla: kan læse ungernes tanker, overfuser dem med ydmygelser og virker nærmest som om hun er sindssyg. Måske er hun også det, da hun i virkeligheden er fra det ydre rum og har taget plads i en uskyldig krop – lidt a la starten af ”Men In Black”. Eleverne klager, både til skolebestyrelse og forældre og der forsøges at tage fat om sagen – kun for at forældrene falder pladask for den blonde vikar, der jo bare gerne vil gøre sit bedste for deres kære børn. Men når børnene er alene med hende, er det en stor, stor fornøjelse at se hende tiltale spydige bemærkninger og flabetheder fra klassen, på en måde som må være enhver lærers drøm at kunne give igen !

Historien udvikler sig til en hæsblæsende jagt på at redde børnene ud fra hendes kløer – det fører dem blandt andet til en udflugt til en hønsefarm, hvor klimaks finder sted. ”Vikaren” er super underholdning og Paprika Steen er som sædvanlig stor, stor i sin rolle. Utroligt som den kvinde kan tilpasse en rolle og spille den helt igennem perfekt, hvad enten det er drama, komedie eller sci-fi med eventyr-tendenser ! Det er en stor, stor fornøjelse at se hendes som Ulla og en stor, stor fornøjelse at høre hendes tiltale eleverne med så lidt respekt – det er SÅ godt !

Det kunne lyde som en børnefilm, med børn der skal forsøge at overbevise de voksne om en kommende katastrofe, men filmen bør dog ikke ses af børn uden ledsagelse af en voksen. Og med børn skal der skelnes til den gule trekant, nemlig over 11 år. Der rammer filmen også godt, da den fint kan ses med en voksen, som absolut ikke vil kede sig. Dette er ikke plat underholdning, som de nye ”Far til fire”-film eller fjollede fortællinger om børn der tager på skiferie med deres onkel. ”Vikaren” er en fed film – sådan er det. Skuespillet fra børnene er endda overbevisende ! I andre roller ses Ulf Pilgaard (som jo var skurken i ”Nattevagten”) Sofie Gråbøl er atter fænomenal i sin rolle, Ulrich Thomsen spiller som sædvanlig super, Sonja Richter gør det lige så godt ! Jo, der er kendte navne med, navne som ellers optræder i ”stuerene”, danske produktioner. Her er det som om de nyder at være en del af en HELT anden fortælling end det sædvanlige og det er en fornøjelse at se. Historien er velfortalt og aldrig kedelig. Måske lidt for gennemskuelig ind i mellem, men det gør ikke noget – for på en måde kan man jo regne ud hvordan den ender. En helt igennem seværdig film – dog savner jeg lidt ekstra materiale. Men Paprika Steens gennemsyrede rolle og fantastiske skuespil, er som sædvanlig en stor fryd at se på – så gør det knap så meget, at der ikke er noget ekstra på skiven. Ned og få fat i denne danske perle, som sagtens kan begå sig på det internationale marked. Flot, Bornedal & Co. !!!!!  

KM

]]>


Om skribenten

Kristian Mølgaard

Ansvarshavende redaktør og stifter.

Ingen kommentarerSkriv den første kommentar!


Skriv et svar


(krævet)


Show Buttons
Hide Buttons