The Taking

0
Postet 1. februar 2015 af i Gys

Info

Genre:
 
 
 
Distributør:
 
Spilletid: 90 min.
 
Udgivet: USA 2014
 

:

Endelig en skræmmende film om besættelse
 

:

Slutningen er lidt for overgearet
 

Der er langt mellem snapsene, hvad angår seriøst uhyggelige film om besættelse. Alligevel er her er rigtigt godt bud på en af de rigtig gode af slagsen. Et lille filmhold skal følge den ældre dame Deborah Logan og hendes datter Sarah for en periode, da det skal bruges til en afhandling om Alzheimers, som Deborah er […]

Rating

Bedømmelse
 
 
 
 
 

4.5/ 5

af Kristian Mølgaard
Hele artiklen

TakingDer er langt mellem snapsene, hvad angår seriøst uhyggelige film om besættelse. Alligevel er her er rigtigt godt bud på en af de rigtig gode af slagsen.

Et lille filmhold skal følge den ældre dame Deborah Logan og hendes datter Sarah for en periode, da det skal bruges til en afhandling om Alzheimers, som Deborah er begyndt at lide af. Filmholdet får et nært forhold til datteren, mens moderens sygdom forværres dramatisk hurtigt. Samtidig sker der uforklarlige ting i hendes adfærd. Selvom adfærdsændringer er sædvanlige hos patienter med Alzheimers, så er dette mere end hvad selv lægerne kan forklare.

Dere r en grum hemmelighed bag og ganske langsomt begynder man at ane hvor det bærer hen. For for mange år siden var der en barnemorder i området som forsvandt under mystiske omstændigheder. Spørgsmålet er, hvad det har med Deborah Logan at gøre.Taking3

The Taking (også kendt som “The taking of Deborah Logan”) er en fænomenal film. Den fortæller historien uhyggelig jordnært og med et snert af dokumentarisme over sig, i kraft af synsvinklen fra filmholdets kamera. Samtidig er der sat overvågningskameraer op i hjemmet og vi ved jo fra film som “Paranormal Activity”, at det virker meget uhyggeligt, hvis blot det bliver udnyttet korrekt. Det gør det her. Ikke for meget, ikke for lidt, men nok til at sætte gang i nerverne. Samtidig kan jeg ikke lade være med at tænke “The Exorcist” (1973) og det er jo ikke så ringe. Hendes tilstand forværres, og hendes adfærd, som nævnt, bliver meget anderledes end forventet. Det uhyggelige indtræder, når en rar ældre dame begynder at opføre sig som Linda Blair i før nævnte film. Ikke fordi vi ser en efterligning og dog heller ikke, må jeg hellere skynde mig at nævne, i samme grotesk uhyggelige grad. Men der er tydelige hints til den film. Et klinisk hvidt sygehus med smertefulde tests i kontrast til en skrigende ældre dame, der siger uforklarlige sætninger på fransk, er bare et eksempel.

I sådanne film er det altid meget uhyggeligt, når det er børn eller ældre personer der er omdrejningspunktet og jvf. en professor i filmen, er det også dem der er allermest sårbare overfor besættelse af onde ånder. Og hvor Linda Blair skræmte livet af verden i “The Exorcist”, så er det en lille pangdang til filmen, her blot med en ældre dame. For en dame i hendes alder, der ved første øjekast er rar og uskyldig, kan virke ekstraordinær skræmmende, når hun begynder at opføre sig som hun gør i filmen. Hvor er trygheden og det forventelige? Det er ikke til stede her. Samtidig giver filmen et ubarmhjertigt indblik i den forfærdelige sygdom Alheimers er og bruger det nødesløst til at skræmme livet af dig. Taking2

Skuespillet er helt i top og Jill Larson, der spiller Deborah Logan, bakkes godt op af resten af holdet. Hun er godt castet og er lige den man bliver skræmt over, når hun bevæger sig lydløst rundt eller giver een et ondskabsfuldt blik, men også den man får ondt af når hun kaster regnorme op.

Som i “Paranormal Activity” bruges overvågningskameraer og der er sparet på baggrundsmusikken, som giver det hele et meget realistisk skær. Og når Deborah så samtidig også begynder at have en anderledes og mere skræmmende udseende, uden at der overdrives, så er der gys så hatten passer.

Slutningen er dog en smule overgearet, selvom der er en scene der skræmmer og overrasker ganske dramatisk. Mere skal ikke røbes!

Fænomenal og skal ses!!! Husk at skrue op for dit sourround-anlæg!

 

KM


Om skribenten

Kristian Mølgaard

Ansvarshavende redaktør og stifter.

Ingen kommentarerSkriv den første kommentar!


Skriv et svar


(krævet)