The Quiet Ones

0
Postet 31. januar 2015 af i Gys

Info

Genre:
 
 
 
Distributør:
 
Spilletid: 97 min.
 
Udgivet: USA/England 2014 (produceret 2012)
 

:

Overrasker ved aldrig at overdrive.
 

Året er 1974, stedet er Oxford, England  og professor Joseph Coupland (Jared Harris) , er overbevist om, at det overnaturlige ikke eksisterer. Der er ifølge ham en naturlig forklaring på alt. Han har derfor iværksat et sært eksperiment, der inddrager to assistenter Krissi og Harry og en ung pige ved navn Jane Harper (genialt spillet af […]

Rating

Bedømmelse
 
 
 
 
 

4/ 5

af Kristian Mølgaard
Hele artiklen

Quiet ones
Året er 1974, stedet er Oxford, England  og professor Joseph Coupland (Jared Harris) , er overbevist om, at det overnaturlige ikke eksisterer. Der er ifølge ham en naturlig forklaring på alt. Han har derfor iværksat et sært eksperiment, der inddrager to assistenter Krissi og Harry og en ung pige ved navn Jane Harper (genialt spillet af Olivia Cook). Jane har en tynget fortid, har været i familiepleje flere steder som barn og er omgæret af mystik i det hun tror hun er besat af en dukke ved navn Evey, som tilmed giver hende telekinesiske evner. Den unge kameramand Brian (Sam Claflin) bliver inviteret til at dokumentere hele projektet. Han bliver hurtigst fascineret af den smukke Jane.

Da universitet stopper for økonomisk hjælp, beslutter teamet sig for at fortsætte i et lejet stort hus i skoven. Jane er til dagligt indespærret i et værelse, hvor der via en lem i døren kan kommunikeres med hende. På trods af flere sære hændelser i huset, som uden tvivl er forårsaget af forsøgene med Jane, nægter professoren at opgive troen på, at der er en forklaring som er helt naturlig. Det hele eskalerer dog langsomt men sikkert…forsøgene nærmer sig en forklaring som ingen havde regnet med. Evey viser snart sit sande jeg.

Quiet ones 2Hammer Films står bag denne perle, manuskriptet er af Craig Rosenberg (bl.a. The Uninvited) og Hammer behøver jo ikke nogen introduktion for kendere af horror-genren. Derfor kan det jo kun tegne lovende. Og tro mig, det er det skam også.

På mange måder er filmens titel sigende – det der dog slog mig første gang, er, at der er mange steder i filmen der er meget stille. Lydsiden fylder ikke meget. Og dog. For når der sker noget, er der leget med sourround effekten og det kan varmt anbefales at have et godt sourround-system at se filmen på. Der har siddet nogle sound designere og leget meget med effekterne på lydsiden og det virker! En pære der springer, statisk støj fra højttalere i filmen, bankelyde fra loftet – der er så meget der skræmmer alene på lydsiden.

Visuelt er det også en ren fornøjelse. Ders skiftes jævnligt mellem synsvinklen fra Brian’s 16 mm kamera til normalt fortællersyn. Og det fungerer fantastisk godt. Især, da der sker uforklarlige ting efter strømmen pludselig går. I det bælgmørke hus har de kun Brians kameralampe og mens han filmer, da de undersøger loftet, ser vi udelukkende hans kameras point-of-view. Det vil også sige vi aldrig ved hvad der venter een, når han svinger kameraet efter en lyd bag ved sig. Sådan skal det gøres!

Filmen kunne hurtigt blive ødelagt ved at overdrive, eller blot ved at vise det man sidder og regner med man vil komme til at se. Men her underspiller filmen heldigvis. Og i stedet for at forløsningen kommer i form af en ventet chok, så tvinges man til at holde vejret lidt længere end man måske kan. Denne underspillen med virkemidlerne fungerer rigtig godt og er med til at filmen bliver speciel og ikke noget man måske kunne forvente af denne slags film.

Ergo et blændende skuespil, sikker instruktion, gode sound designere der har formået at lege med lyden, så det påvirker hele filmens visuelle side, gør The Quiet Ones til en rigtig lækker oplevelse.

Filmen lægger op til, at den er baseret på sande begivenheder der fandt sted i 70’erne. Om det er sandt eller ej må du google dig frem til. Når først filmen er igang tænker man ikke over det mere – måske også fordi det er der så mange film der påstår de er. Men alligevel. Sådan som filmen underspiller og formår at få en til at sidde og tænke på, om det mon ikke godt kunne finde sted i virkeligheden, gør det lille sidste ekstra plus.

The Quiet Ones er en film du bar have i din sampling ved siden af de andre film om besættelser, uhyggelige dukker, ensomt beliggende huse, stemningsmættet handling og bankelyde fra loftet!

KM


Om skribenten

Kristian Mølgaard

Ansvarshavende redaktør og stifter.

Ingen kommentarerSkriv den første kommentar!


Skriv et svar


(krævet)