The Curse Of La Llorona

0
Postet 22. september 2019 af i Gys

Info

Genre:
 
 
 
Distributør:
 
Spilletid: 93 min.
 
Udgivet: USA 2019
 

:

Gode jump-scares
 

:

Ikke så meget nyt
 

Det er altid dejligt med en gyser, der omhandler mystiske og skræmmende døde kvinder, såsom i “Mama” eller en nonne som i “The Conjuring 2”.  Det giver noget ekstra spænding, når noget trygt bliver skræmmende. Denne er baseret på, ikke en ægte begivenhed, men en ægte myte fra Mexico. Vi starter ud i Mexico i […]

Rating

Bedømmelse
 
 
 
 
 

3/ 5

af Kristian Mølgaard
Hele artiklen

Det er altid dejligt med en gyser, der omhandler mystiske og skræmmende døde kvinder, såsom i “Mama” eller en nonne som i “The Conjuring 2”.  Det giver noget ekstra spænding, når noget trygt bliver skræmmende. Denne er baseret på, ikke en ægte begivenhed, men en ægte myte fra Mexico.

Vi starter ud i Mexico i 1600-tallet, hvor en mor på iskold vis, drukner sine børn i floden. Det er La Llorona, der opdager sin mand med en anden kvinde og derfor drukner det dyrebareste de har, nemlig deres to børn. Ingen forklaring og ingen kommentarer. Hun fortryder og leder derefter efter nye børn. Altså en klassisk gyserhistorie. Og det behøver jo ikke være dårligt.

Og så befinder vi os ellers i USA i 1973, hvor Anna, der arbejder med udsatte familier, bor alene med hendes to børn, efter hendes mand er død. En sag med en mor, der er mistænkt for børnemishandling af sine to drenge, åbner op for en masse mystiske hændelser, som det tit er tilfældet med denne slags gysere. Det er altså atter stygge ånder og børn, der er gerningsmand og ofre. Så dybest set er der ikke meget nyt under solen.

Anna kommer på sporet af La Llorona gennem en lokal præst (!) og da de to drenge der er udsat, findes druknet, begynder hun at bore lidt mere i sagen. Hvad hun ikke ved, er, at hun uforvarende har åbnet op for “den grædende kvinde” og hendes egne to børn er nu udsat… La Llorona viser sig for dem i nogle ret skræmmende situationer, som godt ville kunne få dig op af stolen. Jo, der er nogle gedigne jump-scares. Børnene siger dog ikke noget om deres oplevelser, hvilket ikke kun undrer, men også irriterer, da det er urealistisk. Anna oplever desuden kvinden på nært hold, men siger heller intet til sine børn, ligesom hun heller ikke spørger ind til børnenes mærker på håndleddene (forårsaget af…ja, rigtig gættet).

Tavsheden mellem mor og børn i alt det der sker omkring dem, er voldsomt ødelæggende for historien. Børnene ville vel sige til deres mor, hvad de oplevede af skrækkelige ting med den grædende kvinde. Og vi skal først længere hen i filmen, før de åbner op. Og der er det næsten for sent. Men da den fysiske kontakt mellem ånden og moderen sker, giver det straks noget mere næring til historien, for det gør, at hun går til en præst der kan fortælle baggrunden for sagnet om La Llorona. Samtidig viser det sig, at dette r selvsamme præst, der havde noget at gøre med Annabelle (ja, den Annabelle!).

Der er en masse råben og skrigen, døre der smækker, usynlige kræfter der river fat i vores hovedpersoner og en masse af det der kendertegner det vi har set i masser film indenfor genren de seneste år. Samtidig er det hele ledsaget af lidt ligegyldig underlægningsmusik, der kun lejlighedsvis byder på uhyggelig stemning – og det nemlig, når der er konfrontationer mellem La Llorona og hovedpersonerne – og hvor musikken kommer til at ligne den fra “The Conjuring”-filmene. Og det betyder altså en del for helheden. Og ja, det er de samme der har produceret; James Wan er på spil igen.

Filmen byder som nævnt ikke på det store nye, men den har nogle lækre momenter, som nok kan få nakkehårene til at rejse sig på dig. I en tid, hvor der er set mesterværker som “Hereditary” og “Midsommer”, så er det bare ikke helt nok. Barren er sat lidt højere med de film. Og selvom selve La Llorona er temmelig uhyggelig, så er hun egentlig bare endnu en skabning mellem The Nun, dæmonen fra “The Conjuring 2”, osv. Så filmen skal ses som det den er. Et skønt gys, med overraskende momenter i hvorledes ånden viser sig. Men heller ikke mere.

Jeg var underholdt, men havde da heller ikke nogen problemer med at skrive noter til denne anmeldelse ind i mellem.

Ekstra materiale på DVD: The Making of† a Movie Monster

Ekstra materiale Bluray: The Myth of La Llorona * Behind the Curse•

The Making of a Movie Monster • Deleted Scenes •Storyboards

KM


Om skribenten

Kristian Mølgaard

Ansvarshavende redaktør og stifter.

Ingen kommentarerSkriv den første kommentar!


Skriv et svar


(krævet)