The Awakening

0
Postet 21. april 2012 af i Ghost

Info

Genre: ,
 
Instruktør:
 
Skuespillere: ,
 
Distributør:
 
Spilletid: 107 min.
 
Udgivet: 2011
 

Hvis der er noget undertegnede er vild med, så er det, foruden Ouzo, solskin og en del andre ting, spøgelsesfilm. De der film, hvor tingene går langsomt, har lyde og skræmte blikke, hvor man kan mærke gåsehud og trækker benene op i sofaen. Ja, det er altså noget ganske specielt. Det der skabes i hjernen […]

Rating

Bedømmelse
 
 
 
 
 

4/ 5

af Kristian Mølgaard
Hele artiklen

Hvis der er noget undertegnede er vild med, så er det, foruden Ouzo, solskin og en del andre ting, spøgelsesfilm. De der film, hvor tingene går langsomt, har lyde og skræmte blikke, hvor man kan mærke gåsehud og trækker benene op i sofaen. Ja, det er altså noget ganske specielt. Det der skabes i hjernen er stadig mere skræmmende, end hvad de mest komplicerede CGI-effekter kan præstere.

The Awakening er et godt bud på, hvad der kendetegner en god spøgelsesfilm. For det er bestemt ikke alle der lever op til kravene og antal “chills” der skal være, for at det er en ægte “ghost-movie”!

Florence Cathcart (Rebecca Hall) er den unge realist, der ikke tror på overnaturlige hændelser og gerne modbeviser spøgelsesadfærd, som på den tid (1920) også blev brugt som påskud til at tjene håndøre. Hun kaldes til en ensomt beliggende kostskole for drenge på landet for at modbevise spøgerier af en lille dreng, der efter sigende går igen. Hun kommer til stedet og mødes med ærefrygt af husbestyreren og ellers en masse drenge, der er skræmte over det der sker på stedet. Da skolens elever skal hjem på ferie, er der kun hende, rektor, gartneren og husbestyreren og en dreng ved navn Tom tilbage. Og der er allerede godt gang i spøgerierne. For noget tyder på, at det ikke bare er et genfærd der viser sig og også har skræmt livet af en dreng, der for nyligt blev fundet død udenfor om natten. Der er mere og vi skal på en lille tur ind i Florences sind og ubevidste.

Filmen er sat til 20’ernes England og kunne det blive mere spøgelsesagtigt? Med flotte kulisser, fantastisk natur og en kostskole, der er ægte og meget uhyggeligt, placeret midt i den flotte Engelske natur (optaget i Lyme Park ved Chesire), kan det næsten ikke blive mere realistisk. Læg dertil en atmosfære og opbygning, som om det var en thriller med krimitendenser og personligt drama, men udvikler sig til spøgerier og personlig tragedie. Og der er endda en slutning, som er noget af det der er allerbedst – og når man tror slutningen ikke kunne blive bedre, så får man lige en tur mere i karusellen der omdeler gåsehud og strittende nakkehår. Og det er jo det det hele drejer sig om ved denne slags film.

The Awakening kommer ind på hylden af de gode spøgelsesfilm – lige ved siden af en klassiker som f.eks. Robert Wise’s The Haunting fra 1960 og den nyere “The Others”. Og det siger ikke så lidt!


Om skribenten

Kristian Mølgaard

Ansvarshavende redaktør og stifter.

Ingen kommentarerSkriv den første kommentar!


Skriv et svar


(krævet)