Poltergeist (2015)

0
Postet 2. januar 2016 af i Gys

Info

Genre:
 
Instruktør:
 
 
Distributør:
 
Spilletid: 93 min./105 min.
 
Udgivet: USA 2015
 

:

Respekt for den originale film og samme ånd
 

:

Små ændringer i forhold til originalen
 

Da den originale “Poltergeist” udkom i 1982 var jeg 13 år og vildt begejstret. Det var en fantastisk film og den holder stadig. I 1993 fik jeg desuden, da Trauma Magazine var i Bruxelles for at lave en reportage fra International Film Festival for thriller, sci-fi and Fantasy, at lave et interview med Tobe Hooper, […]

Rating

Bedømmelse
 
 
 
 
 

3.5/ 5

af Kristian Mølgaard
Hele artiklen

PoltergeistDa den originale “Poltergeist” udkom i 1982 var jeg 13 år og vildt begejstret. Det var en fantastisk film og den holder stadig. I 1993 fik jeg desuden, da Trauma Magazine var i Bruxelles for at lave en reportage fra International Film Festival for thriller, sci-fi and Fantasy, at lave et interview med Tobe Hooper, der instruerede mesterværket. Det var en stor oplevelse.

Poltergeist har derfor en speciel plads i mit hjerte og reaktionen på, da nyheden om et remake kom for år tilbage, var lidt ligesom når ens datter tager en kæreste med hjem for første gang. Sådan da.Poltergeist2

Den originale film, der havde det hele, lige fra blændende skuespil, humor, uhygge, klassiske scener og herlige effekter og et fantastisk score, kunne umuligt overgåes – det virkede lidt ligegyldigt at lave et remake af den storslåede film.

Men er det så lykkes?

Selvfølgelig kommer man ikke originalen nær, men resultatet her er ikke desto mindre ganske hæderligt. Men bedst hvis man ser det som en film for sig selv, i stedet for et remake. Der er ingen der kan udfylde Heather O’Rourke’s plads som Carol Anne og ingen kan levere den klassiske “They’re heeere!” som hun leverede den. Så vælger man at se filmen her som en side-historie, en film baseret over samme opskrift, så kan det fint gå an. Styrken ligger i, at der allerede i åbningsscenen er den gode stemning, der kendetegner kvaliteten og troværdigheden i familien. Der snakkes i munden på hinanden i en lang sekvens uden klip – og det er bestemt ikke dårligt. Uhyggen indsniger sig hurtigt, da familien kommer til deres nye hus i boligområdet, som minder meget om samme fra den gamle film. Og TV’et er atter med med en central rolle – denne gang i stort fladskærms-format, selvfølgelig, hvilket også giver anledning til et par hæderlige effekter.

Carol Anne er erstattet af Madison, der spilles ganske hæderligt af Kennedi Clements og familiesammensætningen er som i den originale film. Madison har sin storesøster og storebror. Og alle spilelr ganske fint. Forskerteamet er med, men en væsentlig figur er desværre erstattet, nemlig den legendariske Tangina, der blev spillet af Zelda Rubinstein. Hun er erstattet af reality-personen, der laver programmer  hvor han renser huse for ånder, Carigan Burke. Det trækker altså ned, at man vælger at bruge sådan en vinkel og virker lidt for billigt sluppet.

Poltergeist3Der er desuden sparet på de legendariske scener, hvor kisterne kommer op af jorden og åbner sig. Og svømmepøl-sekvensen er heller ikke med. En væsenlig ting ved denne film, i forhold til den gamle, er også, at man vælger at slutte uden at gå skridtet videre. I den originale version, tror man filmen er ved at være slut. Man følger moderen der tager et bad, Carol Anne der leger på værelset og alt er klart til de skal flytte fra huset. Men så starter der blot noget nyt. Det surprise-moment har de ikke med her og det er en skam og får filmen ned på et lidt mere ordinært niveau.

Når det er sagt, så er det altså stadig en rigtig god film og Steven Spielberg har været med som producer, baseret på det originale manuskript fra 1982. Gil Kenan har instrueret med sikker hånd.

Men, men, men….man kan ikke sammenligne, da originalen altid være vinder. Så gør man det, at man, som nævnt, ser filmen enkeltstående, så er det faktisk en rigtig god film, som gør sig bedre end mange andre gysere der er udkommet i 2015. Versionen der er ude på DVD i Danmark, indeholder både den almindelige version og en director’s cut, med ca. 12 minutters ekstra scener, der blev klippet væk.

En film der er hæderlig lavet og har respekt for originalen – og det er godt!

 

KM


Om skribenten

Kristian Mølgaard

Ansvarshavende redaktør og stifter.

Ingen kommentarerSkriv den første kommentar!


Skriv et svar


(krævet)