Piranha

0
Postet 11. juli 2010 af i

Info

 
 
 
 

To unge og uskyldige teenagere, sniger sig en sen nattetime ind på et lukket militæranlæg. De finder nogle store bassiner og det skal de da ud at svømme i, selvom det til forveksling ligner et rensningsanlæg eller andre industrielt foretagende. Men det bader man jo bare i en sen nattetime. De får dog ikke lang […]

Rating

Bedømmelse
 
 
 
 
 

/ 5

af Kristian Mølgaard
Hele artiklen

To unge og uskyldige teenagere, sniger sig en sen nattetime ind på et lukket militæranlæg. De finder nogle store bassiner og det skal de da ud at svømme i, selvom det til forveksling ligner et rensningsanlæg eller andre industrielt foretagende. Men det bader man jo bare i en sen nattetime. De får dog ikke lang tid i vandet, før de forsvinder, skrigende og i blodrødt vand.

Maggie McKeown (Heather Menzies) får sagen overdraget: find de unge teenagere. Hun møder og slår sig sammen med en eventyrer ved navn Grogan Bradford Dillman) og ved et uheld lukkes de glubske fisk ud i den nærliggende flod og snart er helvede løs. For piratfiskene er muterede og sultne. Og de nærmer sig den lejrskole, hvor Grogans datter befinder sig. Grogans datter er bange for vand, pudsigt nok. Men den kære lejrlærer skal nok få hende overbevist om, at der intet farligt er i vandet!

Med masser af selvironi og politiske hentydninger, gør instruktør Joe Dante filmen om de muterede piratfisk, der slipper ud af det militære anlæg, seværdig. Dette er ren nostalgi tilbage til en svunden tid – og med store blikke til Spielberg’s ”Jaws” (1976). Piranha er fra 1979 og fra en tid, hvor JAWS blev plagieret mange gange. Efter sigende forsøgte Universal at sagsøge New World, som står bag Piranha, da de mente det lignede JAWS for meget. Men rygtet siger, at Spielberg morede sig så meget over Piranha, at han mente det var unødvendigt at sagsøge nogen. (Senere hyrede selvsamme Spielberg Joe Dante til at instruere en episode i ”The Twilight Zone”.)

PIRANHA er da morsom og forudsigelig – og meget naiv. Men hvis bedømmelsen skal falde, må det blive i det filmiske karatersystem og derfor falder hammeren, for det er temmelig ringe. Men for hyggens skyld, en aften med vennerne, ja; da kan den sagtens underholde.


Om skribenten

Kristian Mølgaard

Ansvarshavende redaktør og stifter.

Ingen kommentarerSkriv den første kommentar!


Skriv et svar


(krævet)