Paranormal Activity 4

0
Postet 24. februar 2013 af i Ghost

Info

Genre: ,
 
Instruktør:
 
 
Distributør:
 
Spilletid: 97 min.
 
Udgivet: USA 2012
 

:

Atter utrolig nervepirrende, holder hvad den lover
 

:

?
 

Så er vi tilbage i det temmelig uhyggelige univers med 4. film i serien om overnaturlige fænomener, filmet med enten eget kamera, overvågningskameraer eller, som i denne, hvor alle optagelser er lavet som om de er optaget med computere, iPhone, Kinect og et håndholdt familiekamera. Vi følger Alex, der er flyttet ind i nabolaget, hvorfra […]

Rating

Bedømmelse
 
 
 
 
 

4.5/ 5

af Kristian Mølgaard
Hele artiklen

PA-4-coverSå er vi tilbage i det temmelig uhyggelige univers med 4. film i serien om overnaturlige fænomener, filmet med enten eget kamera, overvågningskameraer eller, som i denne, hvor alle optagelser er lavet som om de er optaget med computere, iPhone, Kinect og et håndholdt familiekamera.

Vi følger Alex, der er flyttet ind i nabolaget, hvorfra Hunter og hans mor forsvandt for nogle år tilbage. I huset overfor flytter Robbie ind med sin mor. Efter at Robbies mor akut kommer på hospitalet en sen aften, bor Robbie nogle dage hos Alex og hendes familie – drengen bliver hurtigt gode venner med Alex’ jævnaldrende lillebror Wyatt, men noget stemmer ikke helt med den lille dreng de har boende. Efterhånden som dagene går, sker der sære ting i huset. Og via de computere, som Alex’ kæreste har stillet op og sat til at optage, får vi indblik i endnu mere af det uhyggelige der sker, når man ser en Paranormal Activity-film.

Filmen tager altså over hvor den forrige slap – og jeg blev meget positivt overrasket, da jeg tidligere havde set nogle ligegyldige klip på nettet. Dette holder.

Atter skal man pine sig selv gennem en film, hvor man er tvunget til at følge med på skærmen, da der ofte er lange og meget langtrukne overvågningssekvenser fra, i denne tilfælde, computere, der optager. Det er meget nervepirrende – det er meget uhyggeligt, når der sker små bevægelser. Og når chokket endelig indtræffer, og det sker ikke så sjældent, så virker det efter hensigten!PA-1

Hvad der startede med trenden med håndholdt og lidt tilfældig kameraførsel af ”amatører” har altså udviklet sig til mere. Og her er der også plads til gennemtænkte og veludførte effekter, der tilmed virker endnu bedre, når miljøet er så ”lukket” som det er her – vi følger ikke andre end familien her og vores bevidsthed kommer derfor aldrig ud for andre ting og dermed få et pusterum. Der er fuld bevidsthed ved hændelserne og det man afventer i de stille stunder i filmen. For underlægningsmusik er her selvfølgelig heller ikke. Det er realistisk og skuespillet der er i top, er med til at forstærke den snigende fornemmelse der er gennem hele filmen. Netop effekterne er der sparet på, da det ellers hurtigt ville blive ”det er bare en film”-tankegangen der fandt indpas. De få effekter der er er meget troværdige for den historie vi får fortalt – eller rettere: selv medvirker i.

Når der skal til at ske noget, når dæmonen er i rummet eller i nærheden, kommer der en lav rumlen, som svagt anes – det er den eneste advarsel der gives. Og alligevel så får man chok, der giver gåsehud på størrelse med so-patter, for nu at blive lidt primitiv.

Jeg var herlig underholdt, selvom det krævede sin mand at prøve at bilde sig selv ind, at den sære lyd udenfor blot var en kat. Eller noget andet. For målbarheden for at en gyserfilm virker, er når en voksen mand kan få lidt kriller ved at se den.

Tro mig: dette virker! Slutningen er ret uforglemmelig.

BluRay-udgaven har både den normle version og den udvidede. Dertil kommer “fundet materiale”.

 

KM


Om skribenten

Kristian Mølgaard

Ansvarshavende redaktør og stifter.

Ingen kommentarerSkriv den første kommentar!


Skriv et svar


(krævet)