Iron Sky

0
Postet 28. august 2012 af i Science Fiction

Info

Genre:
 
 
Skuespillere:
 
Distributør:
 
Spilletid: 93 min.
 
Udgivet: Finland/Tyskland/Australien 2012
 

:

Total underholdning fra start til slut.
 

:

Kunne godt have varet 2 timer.
 

Denne film har en sindssyg historie – en fortælling som er så langt ude, at det kun kan blive godt. For ikke alene er historien langt ude, men det hele er godt smurt sammen, som den lækreste kage, der er fyldt med overraskelser. Forestil dig, at nazisterne i 1945 forlod Jorden efter de indså krigen […]

Rating

Bedømmelse
 
 
 
 
 

4/ 5

af Kristian Mølgaard
Hele artiklen

Denne film har en sindssyg historie – en fortælling som er så langt ude, at det kun kan blive godt. For ikke alene er historien langt ude, men det hele er godt smurt sammen, som den lækreste kage, der er fyldt med overraskelser.

Forestil dig, at nazisterne i 1945 forlod Jorden efter de indså krigen var tabt. De forlod Jorden og tog til Månens bagside, hvor de etablerede en base med planer om at vende tilbage og få hævn. Det er sådan essensen i denne film er. Og alene det er nok til at vække alles nysgerrighed – for enten er det plat og falder til Jorden eller også er det genialt.

Da USA sender en bemandet mission til Månen i 2018, er det noget af en overraskelse de to månevandrere får. For bag en forhøjning gemmer der sig en enorm base – den ene atsronaut dræbes af to personer i SS-rumdragt og den anden tages til fange og tages med til basen. Sjovt nok er denne astronaut, James Washington (Christopher Kirby) afro-amerikaner – benzin på nazisternes bål, naturligvis. Han erfarer, at planen er at tage på hævntogt til Jorden indenfor kort tid – faktisk mangler de blot de sidste dele til deres enorme kamp-base Götterdämmerung, som kan bringe udstyr, rumskibe og masser af soldater til Jorden i et surprise-angreb. Med James Washingtons mobil-telefon får de kraft nok til fartøjet – men mobilen løber tør for batteri. Og det eneste sted de kan få flere af disse “telefon-tingester” er på Jorden.

Iron Sky er altså en film, der er langt ude, men bestemt underholdende. 

James Washingon kommer under kyndig behandling af Dr. Richter, der giver ham indsprøjtninger med albino-gener, for at gøre, som han kaldes, “han-negeren hvis” og det mener de han vil blive taknemlig for. Doktorens skrappe datter Renate Richter, der er lærer for skolebørnene, får alligevel en slags sympati for ham og finder snart ud af, at nazismen måske ikke lige er det smarteste at gå ind for.

Man kan passende bide mærke i, at alt materiel fra tyskerne…sorry, nazisterne, er moderne, men med et touch af tidsalderen fra 1945. I stil med “Wild wild west” (1999). Deter altså et folk, disse nazister, der har formået at etablere base på Månens bagside og skabe en hær ud over det sædvanlige – de har endda skoler med børn, der oplæres i nazismens ideologier og syge tankegang – men teknologien er stået lidt i stampe alligevel. Og det er jo ting, der bare er for geniale at være vidner til.

Filmens skuespillere er ofte tyskere – bl.a. ses Udo Kier (huskes måske for sin rolle i Von Triers RIGET) og det flydende tysk er med til at give filmen et touch af ægthed, historien til trods.

Jeg er begejstret for både historie og færdige resultat, for dette er en film man kun kan synes om. CGI-effekterne er helt i top og jeg kan godt afsløre, at filmens humor er tænderskærende god. Man formår at grine af nazisterne uden at det bliver falde-på-halen-komedie. For på mange måder kan man sammenligne den med Tim Burtons MARS ATTACKS (1996) – Iron Sky har bare sin egen charme og universet hænger perfekt sammen.

Iron Sky er en temelig sammensat produktion – således er ca. 10% af filmens finans etableret via fan-donationer – alle nabne er med i end credits. Bemærkelsesværdigt.

Filmen skal ejes – indeholder også dokumentarer og making of, men efter at have set selve filmen, føler man nok sig især interesseret i at vide mere om universet og hvordan det hele er skabt.

En meget underholdende og genial sag! Intet mindre…

KM


Om skribenten

Kristian Mølgaard

Ansvarshavende redaktør og stifter.

Ingen kommentarerSkriv den første kommentar!


Skriv et svar


(krævet)