Interstellar

0
Postet 28. marts 2015 af i Drama

Info

Genre: ,
 
Instruktør:
 
 
Distributør:
 
Spilletid: 169 min.
 
Udgivet: USA 2014
 

:

Gennemgående perfekt sci-fi
 

:

Intet
 

Min begejstring vil ingen ende tage – efter at have siddet 3 timer naglet foran 55″ med solid sourround-lyd omkring mig, har jeg været en tur i en anden verden. Lad denne anmeldelse begynde med at afsløre, at “Interstellar” ikke blot er Christopher Nolans bedste film – det er samtidig een af de bedste film […]

Rating

Bedømmelse
 
 
 
 
 

5/ 5

af Kristian Mølgaard
Hele artiklen

Interstellar-cover Min begejstring vil ingen ende tage – efter at have siddet 3 timer naglet foran 55″ med solid sourround-lyd omkring mig, har jeg været en tur i en anden verden. Lad denne anmeldelse begynde med at afsløre, at “Interstellar” ikke blot er Christopher Nolans bedste film – det er samtidig een af de bedste film der er lavet i mange, mange år i denne genre.

I en ukendt fremtid er Jorden begyndt at løbe tør for ressourcer – korn og andre landbrugsprodukter er mangelvare. Og i stedet hærger store støvstorme, der blot tager til i styrke og omfang. Klimaet ændrer sig drastisk og menneskeheden må sande, at det snart er slut. Matthew McConaughey spiller den enlige far, Cooper, der bor med sine to børn Tom på 15 år og Murph på 10 år samt sin svigerfar på en afsidesliggende gård midt mellem enorme majsmarker, der giver fejlslagen høst år efter år. Hans kone er død år tilbage og fremtiden tegner sort. Hans datter snakker konstant om et spøgelse i sit værelse, der smider bøger fra bogreolen på gulvet – noget Cooper fejer hen med alt muligt andet. Mystikken opstår dog først, efter en støvstorm, hvor støvet i Murphs værelse lægger sig i sære koder på gulvet i stedet for at sprede sig ud over det hele. Cooper går igang med at forsøge at tyde koden og ender en sen aften med sin datter på de koordinater koden giver ham. Det viser sig at være resterne af NASA der holder til langt ude i ingenmandsland. interstellar_movie_still_2Og Cooper erfarer, at der er opdaget et sort hul i galaxen, hvortil det er muligt at finde andre galaxer og planeter, så menneskeheden dermed kan flygte fra Jorden. Det kræver dog en solid bemanding af erfarne og dygtige folk, der tilmed er klar til at se farerne i øjnene. Cooper er en erfaren pilot og efter kort betænkningstid beslutter han sig for at deltage i missionen. Det fører til en rørende afskedsscene med Murph – Cooper lover hende at vende tilbage. Måske er han på alder med hende når han kommer retur om nogle år, da tiden ændrer sig ved at rejse i ormehuller.

Cooper tager afsted – og derfra ændrer filmen sig. Alt det der er opbygget indtil nu, kommer nu til forløsning. Og det er en forløsning, der ikke er set siden “2001-A Space Odyssey” fra 1968. Jeg tør endda sige, at dette er endnu mere mageløst lavet og fortalt. For vi følger Cooper på færden gennem ormehullet, ind i andre galaxer og verdener, hvor det viser sig, at der før er sendt missioner afsted – alt med det formål at redde menneskeheden. Men mennesket er jo ikke altid til at regne med – og udviklingen er ikke til at forudse. interstellar_voyage-wide

Dette er simpelthen et mesterværk. Med musik af Hans Zimmer, som sørger for at kæle for enhver detalje i scenerne og som skaber den rette stemning hele vejen igennem, kan man roligt sige at musikken er et kapitel for sig selv. Musikken er så gennemarbejdet, stor og bombastisk og alligevel afdæmpet, hvor kor og kirkeorgel går i et med de utrolige billeder. Læg her mærke til, hvordan musik og billeder spiller sammen som sjældent set. Lyt til kirkeorgelet og mærk bassen vibrere i din mave. Sørg endelig for ikke kun at have et godt TV at nyde filmen på. For kædet sammen med de sublime effekter, de fantastiske billeder og Nolans stilsikre instruktion bliver det ikke bedre. Skuespilpræstationerne er endnu et drys af top-kvalitet og det hele mixet sammen gør, at “Interstellar” er en film man slet ikke slipper så let. Samtidig er det en film, der er så gennemarbejdet i de tekniske ting, at det giver mening. Teorierne i de ting filmen fortæller om, er nøje studeret og tager udgangspunkt i virkelige teorier baseret på hvad der sker når man rejser gennem et ormehul, dvs. tidsfaktorer, afstande, osv. Det er altså ikke fri fantasi det hele.

Samtidig er filmens miljø holdt nøje som var det i dag. Man får ikke at vide, hvilket år den foregår. Alt ser ud som det gør i dag, ligesom rumskibet er lavet utrolig realistisk. Ikke noget med hvide vægge og sci-fi-overdrev. Det hele holdes på et realistisk niveau. Det samme gør sig gældende for scenerne i rummet – nøjagtig som “Gravity” gjorde det, for at holde troværdigheden. Og som i førnævnte mesterværk, lykkes det også her.

Jeg kan ikke lade være med at sammenligne med førnævnte “2001”, hvilket for sci-fi-kendere burde sige en hel del.

Det er ikke så tit en film, for undertegnedes vedkommende, kan røre ved ens følelser – men dette mesterværk gjorde det. Den tager noget så simpelt, som det at tage afsked med sin datter – og det er med til at virkeliggøre personerne. Man føler med dem. Og scenerne forfølger en gennem hele 3 timer i filmen, hvor datteren Murph spiller en gennemgående rolle. Der krydsklippes nemlig mellem Coopers rejse og hvad der sker på Jorden, savnet fra hans datter, håbløsheden fra hans søn.Interstellar

Sørg for at afsætte tid. Sørg for at have et lydanlæg der giver dig alle detaljer og et TV der giver dig alle pixels i de utrolige billeder. Dette er et mesterværk og selv om jeg som anmelder prøver at finde noget negativt, så lykkes det bare ikke. Dette er en film der er så gennemarbejdet og mesterlig, at den bare skal ses af enhver der har hang til sci-fi, eventyr, drama og utrolig historie.En film der visuelt imponere og forbløffer, auditivt fylder dit hovede med utrolige bas-effekter og en sandt harmoni af musik der giver gåsehud.

Kan man kombinere filmmusik med genialitet, utrolige billeder, videnskab der holder sammen på det hele, mesterlig instruktion og skuespil der gør at man tilmed ikke kun rører ved billeder og lys, men også sørger for at gå ind og røre ved følelser ved tilskuerne, så er det ikke noget der gøres bedre! Et mesterværk!!!!!!

BluRay-versionen indeholder en ekstra disk med masser af spændende ekstra materiale, bl.a. en dokumentar over filmens videnskabelige baggrund.

KM


Om skribenten

Kristian Mølgaard

Ansvarshavende redaktør og stifter.

Ingen kommentarerSkriv den første kommentar!


Skriv et svar


(krævet)