Carrie

0
Postet 4. maj 2014 af i Gys

Info

Genre:
 
 
Skuespillere: ,
 
Distributør:
 
Spilletid: 100 min.
 
Udgivet: USA 2013
 

:

Opdateret og med en fantastisk Chloë Moretz
 

:

Sørgelig, som den originale
 

En genindspilning af den fantastiske “Carrie” fra 1976 med Sissy Spacek som Carrie – man kan diskutere om det var nødvendigt. Det var mine tanker da jeg satte BluRay’en på afspilleren. Carrie er nemlig en af de allerbedste Stephen King-filmatiseringer der findes, sammen med den utrolige “The Mist” (2007). Men, men, men….denne nye version af […]

Rating

Bedømmelse
 
 
 
 
 

5/ 5

af Kristian Mølgaard
Hele artiklen

Carrie-coverEn genindspilning af den fantastiske “Carrie” fra 1976 med Sissy Spacek som Carrie – man kan diskutere om det var nødvendigt. Det var mine tanker da jeg satte BluRay’en på afspilleren. Carrie er nemlig en af de allerbedste Stephen King-filmatiseringer der findes, sammen med den utrolige “The Mist” (2007).

Men, men, men….denne nye version af historien om den stakkels pige med den psykopatiske mor, har blot fået et opdateret lag lagt på, som gør den endnu mere fascinerende. Carrie spilles her af den utrolig smukke og talentfulde Chloë Moretz og det er tænderskærende godt! Den fantastisk-religiøse mor spilles ligeledes fantastisk overbevisende af Julianne Moore. Historien behøver vel ingen forklaring. Carrie White er den stille pige i skolen der mobbes og holdes udenfor – klassens smukke og nederdrægtig ondskabsfulde Chris og hendes slæng gør livet surt for den stakkels Carrie, der tilmed er fattig og lever med sin mor, der gør alt for at “beskytte” hende fra omverdenen Moren er ikke ond, men syg. Hun lukker Carrie inde, hun er selvskadende, overbeskyttende og dybt fantastisk religiøs. Carries eneste ønske er bare at være som alle andre, men moren er ikke til at trænge ind til. Carrie har telekinesiske evner, noget hun opdager hen ad vejen og lærer at bruge. Som de fleste filmkendere med respekt for sig selv ved, så går det helt galt i filmens klimaks, den store slutning, hvor alt ramler sammen om hende. Takket være Chris og hendes kæreste. Helt fyld med ondskab er verden dog ikke og det skildres i form af Sue og hendes populære kæreste Tommy. Sue får dårlig samvittighed og beder sin kæreste om at tage Carrie med til skoleballet for at give hende en succesoplevelse. Ærligt ment. De to symboliserer håbet om, at der trods alt er nogen godhed i verden.Carrie-image-7

Jeg har altid syntes, at “Carrie” er en af de mest sørgelige film der er lavet. Jeg er et menneske af retfærdighed og alt det Carrie gennemgår er næsten for meget af det gode. Selvom hun giver los for de indestænkte følelser til sidst, så kan man jo ikke sige filmen slutter lykkeligt. Moretz portrætterer filmens hovedperson til det perfekte, hun har det rette udtryk af uskyldighed og sårbarhed, til at man kun kan lade sig medrive. Ligeledes er filmens Chris og hendes klike, lige så ondskabsfulde, at man kommer til at føle endnu mere med Carrie.

Man husker Carries bedende ønske sin mor om bare at snakke med hende. Især efter Carrie har oplevet sin første menses og det tilmed i bruseren efter gymnastik i skolen. Carrie aner ikke hvad menses er og går i panik. I denne nye version skildres dette efter bedste evne – den kvindelige instruktør Kimberly Pierce har ændret begyndelsen af filmen en smule, men brusescenen er med og er om mulig endnu mere ondskabsfuld. For filmen er opdateret til at skildre de mobbemetoder der tages i brug i dag, som f.eks. at filme med sin mobiltelefon.  Det gør også filmens klimaks og storslåede slutning endnu mere sørgelig.

Man fristes til at tro, at nutidens ungdom ikke kan være så ondskabsfulde, og det er her jeg tvivler en smule på troværdigheden. For hvis Carrie virkelig var så udsat et mobbe-offer, så burde der være nogen der tog sig af hende. Og da hun får griseblodet ud over sig, burde der være nogen der forbarmede sig over hende, ikke kun stå og grine. Jeg nægter at tro, at det ville kunne foregå på den måde.

Det skal dog ikke forhindre mig i at være begejstret! For jeg blev ramt følelsesmæssigt og det er immervæk noget af det bedste en film kan gøre ved een. Skuespillet er i absolut top. Effekterne har fået fuld skrue, uden at det bliver utroværdigt. Carrie opdager lidt før i filmen, hvilke egenskaber hun har, i forhold til den originale version (forøvrigt instrueret af Brian De Palma), men ellers følger filmen den oprindelige meget tæt.

carrie-2013“Carrie” er en fænomenal filmoplevelse – det er nemlig ikke blot en psykologisk gyser om en pige der gennemlever en svær tid i sit liv, men lige så meget er det en film der er højaktuel. Mobning er noget af det værste man kan udsætte et andet menneske for. Her skildres det til den yderste grænse og den følelse af karma man får i slutningen er ikke engang nok. For filmen slutter jo ikke bare her. Hvor ville jeg gerne se en slutning, hvor Carrie ikke når at opleve spanden med blodet og alt det andet – bare en version til mig, hvor det hele ender lykkeligt. Naivt, måske, men Carrie tog fat i mine nakkehår og gav mig en på frakken rent følelsesmæssigt.

Et mesterværk, vil jeg næsten kalde denne version. For der er ikke rigtig noget at sætte en finger på. Tilmed byder den danske BluRay-udgave på masser af ekstra materiale, lige fra den sædvanlige “Making of…” til spændende info om virkelighedens telekinesiske evner.

Du får alt med denne perle. Tøv ikke, også selvom du måske var skeptisk, som jeg.

“Carrie” anno 2013 er gennemført fantastisk!

 

KM


Om skribenten

Kristian Mølgaard

Ansvarshavende redaktør og stifter.

Ingen kommentarerSkriv den første kommentar!


Skriv et svar


(krævet)