Undergang

0
Postet 12. oktober 2014 af i Antologi

Info

Genre: , ,
 
Forfatter:
 
Forlag:
 
Udgivet:
 
Sprog:
 
Type:
 
Sider: 338
 

Forlaget Valeta og bloggen Apokalyptisk oprettede primo 2013 sammen en novellekonkurrence. Deltagerne havde forholdsvist frie hænder når blot temaet var undergang. Der blev efterfølgende modtaget omkring 70 noveller – hvoraf 15 blev udvalgt til anmeldte samling. Antologier er – god redaktør eller ej – grundlæggende meget svingende i kvalitet. ‘Undergang’ er ikke nogen undtagelse, og […]

Rating

Bedømmelse
 
 
 
 
 

3.5/ 5

af Daniel Henriksen
Hele artiklen

Undergang forside

Tågen samlede sig om de livløse kroppe på stenbroen, og efter et øjebliks betænkningstid vovede rotterne sig atter frem fra deres skjul.

Forlaget Valeta og bloggen Apokalyptisk oprettede primo 2013 sammen en novellekonkurrence. Deltagerne havde forholdsvist frie hænder når blot temaet var undergang. Der blev efterfølgende modtaget omkring 70 noveller – hvoraf 15 blev udvalgt til anmeldte samling.

Antologier er – god redaktør eller ej – grundlæggende meget svingende i kvalitet. ‘Undergang’ er ikke nogen undtagelse, og novellerne er af vanlig varierende karakter. Alligevel skal den roses for sine forfriskende og generelt læseværdige bidrag.

Der ligger meget spændende brainstorming til grund for flokken af inkluderede noveller, og selv om jeg – i .. host .. al beskedenhed – har læst rigeligt om dommedag og hvad der potentielt sker bagefter, klukkede jeg alligevel over de henrivende gode idéer, havde aha-momenter og indså at nåja-sådan-kan-man-også-gøre-det. Det genererer mig at de ikke foregår i Danmark, og jeg tænker at det ville have klædt konkurrencen hvis det havde været et krav.

Undergang – et kendt tema søsat i ukendt farvand. Men lad os fortolke Deng Xiaoping: Der er mange måder at illustrere dommedag på, men en ting er sikkert – skidtet går under til sidst.

Det er generelt sjovt og spændende at læse de mange takes på dommedag. Novellerne er vidt forskellige og har en høj standard. Jeg læste bogen med en nærmest akademisk interesse, men enhver interessant kan være sikker på god underholdning. Det er en bred fortolkning på et stort emne og der er meget variation i de inkluderede noveller.

Det er oplagt: – at der er det virale, det atomare, det klassiske derefter, nomader, guddommelige entiteter, mytik, dommedagskulter, elektriske impulser, genmodifikation, miksede individer .. det spænder alt sammen over spændende, interessant, nytænkende til småkedelig – og med overraskende mange musikalske referencer.

Vinderen af novellekonkurrencen blev La Gioconda ved Tidernes Ende af Mikkel Harris Carlsen og den er meget velskrevet. Skriften på væggen og Klong Prem bør også fremhæves .. og Røvbøde er ret sjov.

Kære forlæggere: Danmark er fyldt med potentiale – flere konkurrencer. Tak.

 

Hvis du ikke har fået nok af dommedag efter ‘Undergang’, så kan du hente min novelle til konkurrencen her eller besøge bloggen Apokalyptisk her.

Om skribenten

Daniel Henriksen


Ingen kommentarerSkriv den første kommentar!


Skriv et svar


(krævet)