The Scarlet Gospels

0
Postet 5. maj 2015 af i Gys

Info

Genre: ,
 
Forfatter:
 
Forlag:
 
Udgivet:
 
Sprog:
 
Type:
 
Sider: 368
 

Det er igen tid til at løse Lemarchands okkulte puslespil. Det er tid til at åbne Helvedes porte. Igen må de rituelt lemlæstede Cenobites vandre. Måske for sidste gang. En cirkel af jordens største magikere. De sidste få der er tilbage. En dæmon fra Helvede har jagtet og decimeret dem over de sidste år. Han […]

Rating

Bedømmelse
 
 
 
 
 

4.5/ 5

af Daniel Henriksen
Hele artiklen
Denne anmeldelse kan virke afslørende.

The Scarlet Gospels

They will be my Gospels, and I will forbid you nothing in their chapters and verses, as long as it is observed truth, however far from my ideal of myself I may fall.

Det er igen tid til at løse Lemarchands okkulte puslespil. Det er tid til at åbne Helvedes porte. Igen må de rituelt lemlæstede Cenobites vandre. Måske for sidste gang.

En cirkel af jordens største magikere. De sidste få der er tilbage. En dæmon fra Helvede har jagtet og decimeret dem over de sidste år. Han har stjålet deres okkulte bøger til sit bibliotek i Helvede. Men i Helvede anses de som obskøn menneskelig litteratur og dæmonen bortvises fra sin orden. Dæmonen er Pinhead. Han hører til i Helvede. Helvede er en verden under vores. Grumme landskaber og surrealistiske bygninger. Selv i Helvede er han frygtet. Pinhead ærer knapt Lucifer selv og har ingen kvaler med at lade sine rustne kæder og kødkroge rive sine fjender fra hinanden.

Norma Paine er en blind, viis ældre dame. Men hun kan se og tale med De Døde og hun hjælper dem videre i efterlivet. Hun bliver kontaktet af Carston Goode har været død en uges tid. Han vil gerne have sit hus ryddet for sin excentriske mysticitet og synd før hans kone rydder op i hans ting. Norma har haft et længere venskab med detektiven Harry D’Amour. Hun overtaler ham til at rydde huset. Dybt blandt litterære kuriositeter og artefakter finder Harry og sine følgere et eksemplar af Lemarchants puslespil. Skæbnen vil at den løses og Helvede åbner sig med alle de effekter vi mindes.
Efter et mislykket forsøg på at komme sin nemesis, D’Amour, til livs, tager Pinhead i stedet Norma med til Helvede.

I Helvede vandrer de mod Lucifers katedral, for her vil Pinhead i sit vanvid gå op mod Lucifer selv. En Lucifer i sorg. En engel uden klæder og vinger. Klæder, som Pinhead gerne ifører sig med alt den magt der følger med. Det ender med en kamp, der er Matrix og Lord of the Rings værdig, og som truer med at splitte hele Helvede i to. Og bag dem i porten, følger Harry og sit følge og må med ubetydelige våben finde og redde Norma. Hvis de kan.

“Still more tricks?” Harry said.

LUKKER OG SLUKKER

Clive Barker har aldrig brudt sig om de seneste Hellraiser-film og vil med ‘The Scarlet Gospels’ afslutte Pinhead én gang for alle. Pinhead har aldrig været Hollywood og er ikke skabt til mainstream. Bogen afslører en – om muligt – ondere og mere beskidt Pinhead samtidig med at han bevarer sin yndefulde overlegenhed, sin ukuelige sans for lemlestelse og sine kvikke replikker. Vi oplever en Pinhead, der er mærket af sit virke og ædt op af sin egen smerte og pinsel. En Pinhead der er modnet med tiden og hvis personlighed har nye facetter. Det læses mellem linjerne at Pinhead aldrig helt var som Barker oprindeligt tænkte og måske er netop denne Pinhead, som Barker nu lægger i graven, netop dén Pinhead han satte for at skabe for nu så mange år siden.

Alligevel åbnes der døre for nye eventyr. Jeg lukkede ‘The Scarlet Gospels’ med en følelse af at den egentlige historie faktisk først lige var begyndt.

BARKERS POETISKE HELVEDE

A human artifice, my Sovereign. Yet another of man’s inventions designed to grasp divinity.

Selvom bogen ikke er Barkers mest fantasifulde projekt, bekræfter den alligevel at almindelige fysiske love ikke eksisterer i Barkers univers. Normalitet er uhørt og en vantros bespottelse. Jeg havde frygtet en indviklet triple-espresso-introducerende fabel qua tidligere udgivelser, men heldigvis er ‘The Scarlet Gospels’ helt nede på jorden (og lidt under) og handlingen er relativt lineær og nem at følge hvis man formår at visualisere Barkers voldsomme indtryk. Der introduceres mange karakterer, der er mange navne og titler, men det tærer ikke på læseren for det kræves ikke at de huskes, for når der refereres til dem giver deres familietræ sig selv.

Bogen er indbegrebet af alt hvad Clive Barker står for. Den er ond og makaber og samtidigt fortryllende poetisk. Den er blodigt nuanceret og der er kræset for detaljerne. Den er eventyrlig og fantasifuld. Den er magisk. Udfordrende. Udskejende. Seksuelt eksplorerende. Dyb. Grænsesøgende. Her er uhyggelige perversiteter hverdag. Helvedes præster går klædt i værdighed. Helvede er beskrevet i farverig poesi. Det er et under, at den samtidig formår at være fyldt med humor.

Uanset hvor meget du tror du kender til Hellraiser-serien og Barker og Pinhead, hvor meget du har hørt om dette projekt, så vil The Scarlet Gospels fortrylle dig. Er du klar?

‘The Scarlet Gospels’ efterlod mig litterært mættet.
Pragtfuld. Bravo.


Om skribenten

Daniel Henriksen


Ingen kommentarerSkriv den første kommentar!


Skriv et svar


(krævet)