The Hole

0
Postet 16. august 2011 af i Gys

Info

Genre:
 
Forfatter:
 
Forlag:
 
Udgivet:
 
Sprog:
 
Type:
 
Sider: 238
 

“The Hole” er Aaron Ross Powell’s debutroman. Den er opstået over en længere periode, hvor den har være publiceret på forfatterens blog, selv-publiceret på Amazon og nu gennem Permuted Press. På forfatterens hjemmeside findes ikke længere “The Hole”, men forfatteren kunne ikke se gennem fingre med bogens umiddelbare succes, så han publicerer nu “Karaoke Quintessence” […]

Rating

Bedømmelse
 
 
 
 
 

2.5/ 5

af Daniel Henriksen
Hele artiklen

the-hole“The Hole” er Aaron Ross Powell’s debutroman. Den er opstået over en længere periode, hvor den har være publiceret på forfatterens blog, selv-publiceret på Amazon og nu gennem Permuted Press. På forfatterens hjemmeside findes ikke længere “The Hole”, men forfatteren kunne ikke se gennem fingre med bogens umiddelbare succes, så han publicerer nu “Karaoke Quintessence” i segmenter, som han også gjorde med “The Hole”. Tag et kig; Det er ganske gratis.

En sygdom rider tværs gennem Amerika og på ganske kort tid (en måned for at være korrekt: En ubetydelig tid i den apokalyptiske kalender) udrydder den næsten alt liv. Den skaber horder af inficerede syge individer, der i bogen kaldes Craziesog som ikke helt er døde eller levende og som alligevel ikke er zombier, men nærmest en slags dyriske væsner – med bevægelser præget af et svært handicap. De går faretruende rundt alle mumlende den samme sære lingvistik. Den efterlader også en anden slags mennesker, men mere om dem lige om lidt.

Vi møder Evajean og Elliot, der er naboer i den mindre by, Charlottesville. Man får ikke indtryk af, at de har haft meget med hinanden at gøre. De har begge lagt deres familier til hvile for sygdommen og hvis familien ikke døde naturligt, skånede de dem for sygdommens sindsyge. Uden megen indledning finder de sammen, som de eneste overlevende i umiddelbar nærhed, og på vegne af Evajean sætter de kurs mod Salt Lake City i Utah. Hun har drømt om stedet og hun føler sig draget. Elliot savner et mål i vanviddet – et lys i mørket. Sammen drager de afsted.

Og sammen med vores hovedpersoner oplever og overraskes vi af verdens forandring. Det er lige så nyt for dem som det er for os. Det er charmerende og virker godt i bogen.

Den anden gruppe overlevende er religiøse fanatikere.
Da de to hovedpersoner og et styks hund kommer på afveje, støder de på en koloni af ditto, der på mystisk vis er undsluppet plagen, og nu tilsyneladende lever i idyl i deres egen ritualistiske fortolkning af paradis. De er gæstfri mod vores hovedpersoner og forsøger at overtale dem til at blive. Naturligvis er alt ikke som det umiddelbart synes og der er lidt for mange tilfældigheder til at det er tilfældigt. Det ender med et dramatisk farvel, hvor Evajean opdager nogle hidtil skjulte overnaturlige kræfter, der bekræfter dem i deres formodning om, at de på en eller anden måde er udvalgte.. men af hvem og hvorfor .. og hvad venter i Salt Lake City?

Igennem hele bogen, fornemmer man der er noget mere til det hele. Et dommedagsagtigt plot. Man suges hurtigt ind i bogens mystiske aura og drages mod slutningen, hvor det hele udfolder sig og spændingen udløses. Men først til sidst naturligvis.

The Holeer en meget anonym titel til en bog af så episke dimensioner. Bogen er skrevet i et mondænt, lidt trist, men meget bestemt sprog, der får læseren til at acceptere handlingen uden at stille spørgsmål. Bogen er meget lineær og trinvis og bygget af klodser af episoder, der hæftes sammen med mystik og gåder. Slutningen er meget inspireret af Lovecraft. Det er en spændende og underholdende bog, men ikke voldsomt uhyggelig.

Den har et stort uudnyttet potentiale og en baggrund, der kunne have været udforsket med held. Krigenkunne have været uddybet og fortalt mere grundigt; Man føler man får den ‘lette’ udgave og det er ærgerligt, for tanken er god. Det samme gør sig gældende for baggrundshistorien, der kunne være fortalt sideløbende og som krigen kunne være uddybet. Det ville have styrket bogen og handlingen og også uden at spolere vores hovedpersoners rejse. Alt i alt en meget vellykket debutroman.


Om skribenten

Daniel Henriksen


Ingen kommentarerSkriv den første kommentar!


Skriv et svar


(krævet)