Terra Insanus

0
Postet 19. december 2015 af i Bizarro

Info

Genre: , ,
 
Forfatter:
 
Forlag:
 
Udgivet:
 
Sprog:
 
Type:
 
Sider: 108
 

‘Terra Insanus’ af Edward Lee. Yikes! Det står ikke sådan til at Edward Lee hele tiden fornyer sig, faktisk minder mange af hans skriblerier meget om hinanden, men han formår til stadighed at finde nye højder for sine perverterede ondskaber. ‘Terra Insanus’ er ingen undtagelse. Den er ikke for rødstrømper. Den er gakket, (sygeligt) pervers, […]

Rating

Bedømmelse
 
 
 
 
 

3/ 5

af Daniel Henriksen
Hele artiklen

forside

“Why?” He’d chuckled. “Because I’m insane.”

‘Terra Insanus’ af Edward Lee. Yikes!

Det står ikke sådan til at Edward Lee hele tiden fornyer sig, faktisk minder mange af hans skriblerier meget om hinanden, men han formår til stadighed at finde nye højder for sine perverterede ondskaber. ‘Terra Insanus’ er ingen undtagelse. Den er ikke for rødstrømper. Den er gakket, (sygeligt) pervers, sexafhængig, kvindeligt degraderende (hvis ikke direkte kvindehadende), kropsvæske- og udflåds-, urin- og afføringsfikseret  … den er et regulært opslagsværk i human dekadence. Det er ondt med ondt på (og en masse andet, jeg vil rødme over at skrive). Og særligt er disse af hans novellesamlinger koncentreret sygdom, sikkert fordi de er så kyniske og unuancerede, hvor hans romaner tenderer en større udvikling og engagement, og der er ‘lidt længere mellem snapsene’.

Men det er svært ikke at være betaget af Edward Lees opfindsomhed – lidt på samme måde som en nekrofil studerer et særligt pænt kadaver.

Bogen indeholder 4 noveller.

En hustru holdes fanget i en kælder, hvor hun vises film af det fælles barns opvækst. Hun må holde barnet i live ved at være toiletpapir for sin mand. En sociopatisk millionærs rectale affektion. En sexsulten, chorizomasturberende pige finder et job, der næsten er for godt til at være sandt. Og måske er det – for hvad er det for lig der er i skabet, hvorfor er døren pludselig låst, og hvad er det for et guldklumpeafførende sømonster, der pulserer rundt i loftet?

Og så er der Sh*t-house og The Ushers. De står begge som bogens hovedværker, og er samtidig noget af det bedste Edward Lee jeg længe har læst. De er meget ens i tone tekst, og den ene glider stort set ubemærket over i den anden. Det er en nihilistisk beskrivelse af verdens onder, et filosofisk manifest, en bekymrende semidokumentarisk filosoferen over eget liv og over den verden, der er så vidunderlig og samtidig så uforståelig. The world is a fucking shithouse. I hvert fald i følge Edward Lee. Disse er top-dollar.


Om skribenten

Daniel Henriksen


Ingen kommentarerSkriv den første kommentar!


Skriv et svar


(krævet)