Stålets Vilje

0
Postet 7. november 2014 af i Drama

Info

Genre: ,
 
Forfatter:
 
Forlag:
 
Udgivet:
 
Sprog:
 
Type:
 
Sider: 650
 

Ah. En slags middelalder. En mørk tid med tortur, krig og slagsmål. En lumsk verden med tyve, ånder, magikere, krigere, profeter og grumme Ædere .. blandt (pokkers) mange flere. Et udpluk: Logen Nifinger er grovsleben og ru fra det barbariske nordlige rige. Han er frygtet og hans historie går vidt og bredt i Unionen. Glokta er […]

Rating

Bedømmelse
 
 
 
 
 

3/ 5

af Daniel Henriksen
Hele artiklen

8702164053

Quai lænede sig frem i sadlen med øjne der var store af frygt. “Er de røvere?”
“Det er jo for satan dig der er synsk,” sagde Logen sammenbidt.

Ah. En slags middelalder. En mørk tid med tortur, krig og slagsmål. En lumsk verden med tyve, ånder, magikere, krigere, profeter og grumme Ædere .. blandt (pokkers) mange flere. Et udpluk: Logen Nifinger er grovsleben og ru fra det barbariske nordlige rige. Han er frygtet og hans historie går vidt og bredt i Unionen. Glokta er inkvisitor. Han er sørgelig og bitter og kynisk omkring tortur. Jezal er en forfængelig adelsmand og træner med sit sværd til nationens store konkurrence. Ferro er en ondsindet tidligere slave, der siden sin flugt har mistet alt tiltro og hvis hævntørst overskygger alt andet. Bayaz er en stolt magiker fra gammel tid, der synes at vide meget om mange og mere end han giver udtryk for. Alle samles de kort i Adua, hvorefter de spredes eller drager samlet videre.

‘Stålets Vilje’ er et episk eventyr der beretter om en ond og finurlig verden. En verden med intriger, forræderi og korruption. (Tve)kampe med sprøjtende blod, huggende våben og adskilte lemmer. Og også, gemt væk bag en hinde af maskulinitet og sorg, en smule kærlighed.

Det virker som et fuldstændigt univers. Abercrombies stil er gennemført og hans verden er komplet. Den er dog en kende uoverskuelig for denne ydmyge læser – ikke mindst på grund af det udfordrende persongalleri. Det er lidt svært at holde rede i hvem der er hvem og hvilken placering de har i forhold til hinanden, men det bliver trods alt bedre som bogen skrider frem. Bogen er drevet frem sine farverige karakterer og der investeres rigtig meget i dem. De er levende (om ikke andet så til at begynde med) stærke og faste – og mystiske og skæve nok til at holde læserens interesse og fulgt af finurlige bikarakterer. Abercrombie har det med at beskrive scener fra flere karakterers vinkel.

Han så Sortmod sætte Skidtnoks hoved på spyddet, bore den stumpe ende i jorden og tage et skridt bagud med hænderne i siden for at beundre sit værk. Han rettede det lidt til højre og lidt tilbage til venstre til det stod lige. Han grinte til Køter.
“Perfekt,” sagde han.

Plottet forekommer solidt og velfunderet, og man får tanken at Abercrombie har haft hele serien på plads, før han gav sig i lag med at skrive. ‘Stålets Vilje’ er et rigtig godt udgangspunkt for de kommende bøger. Det er et solidt værk, der vil appellere til læsere af Tolkien og Martin. Den er godt skrevet og er meget levende.

Det er ikke sådan at jeg har noget imod en brutal gang Matador i middelalderen.. men selvom alt der bygges op har substans og jo egentlig er interessant nok, kunne jeg godt tænke mig at høre mere om hvad risikoen er – hvem venter, hvad truer, hvem vil deres fald? Det kan være svært at se hvor Abercrombie vil hen med det hele og derfor kunne jeg have ønsket mig nogle tydelige delmål. De vil kunne gøre den åbne verden mere spiselig for en novice som jeg. Og uanfægtet bogens tydelige fordærv, savner jeg en synligere ondskab – flere ædere, mere Khalul og Gurkhul. Abercrombie afslører gradvis en grum verden og kunne godt have dedikeret mere (af de 650 sider) til at vise denne.

Abercrombie skaber et flersporet vej, men navigerer kun roligt og sikkert på den.
Måske lidt flere forhindringer og huller.
Jeg tror dog de er på vej.

Stålets Vilje er første bind af tre i Den Første Lov serien. Andet bind udkommer på dansk i efteråret 2015.

Om skribenten

Daniel Henriksen


Ingen kommentarerSkriv den første kommentar!


Skriv et svar


(krævet)