Last Light

0
Postet 30. maj 2011 af i Gys

Info

Genre:
 
Forfatter:
 
Forlag:
 
Udgivet:
 
Sprog:
 
Type:
 
Sider: 496
 

Lad mig begynde med at stille dig et spørgsmål: Hvor afhængig er du af olie? De fleste af os vil nok trække på skuldrene og svare, at man jo da har bilen og tænker, at man da bare kan lade den stå, hvis man ikke kan købe benzin mere. Det må jo være et spørgsmål […]

Rating

Bedømmelse
 
 
 
 
 

3/ 5

af Daniel Henriksen
Hele artiklen

forside

Lad mig begynde med at stille dig et spørgsmål: Hvor afhængig er du af olie?
De fleste af os vil nok trække på skuldrene og svare, at man jo da har bilen og tænker, at man da bare kan lade den stå, hvis man ikke kan købe benzin mere. Det må jo være et spørgsmål om tid, før man finder mere fossilt brændstof igen, eller .. ?
Desværre er problemet lidt større og presserende end det. Alle de tandhjul, der drejer – hele døgnet rundt, – for at få vores samfund til at hænge sammen er nemlig også afhængige af olie. Uden olie bliver dit skrald ikke fjernet, du får ikke leveret strøm eller frisk vand og i et så internationalt samfund som vi lever i i dag, er vi typisk også afhængige af import fra udlandet. Pludselig er der udsigt til ikke at få supermarkedet fyldt op med friske varer og alt andet end konserves vil gå i forrådnelse indenfor kort tid. Og så begynder jeg endda ikke at lyde dommedagsagtig. Herefter skal vi jo lære at leve på en helt anden måde end i dag.
Det er en kendsgerning, at verdens naturlige oliereservater vil ophøre en dag i den ikke så fjerne fremtid. I forbindelse med olieudvinding tales der om Peak Oil, hvilket er et udsagn om, hvornår der udvindes den størst mulige mængde olie fra en given boring. USAs boringer peakede allerede tilbage i 1970erne (tænkt sig, at noget der er skabt over millioner af år, er forduftet på så forholdsmæssig kort tid) så det sætter vores amerikanske venners militære operationer lidt i perspektiv. De er jo selvfølgelig interesserede i (og afhængige af) at bevare og kontrollere en konstant strøm af olie til landet, nu da deres egen produktion er nedadgående. Vi i Danmark peaker netop nu, så .. hvor uafhængig er du?
I “Last Light” tager en række præcise og velplanlagte bombninger verdens olie nøglepunkter ud af drift. Handlingerne, der tilskrives terrorisme, skaber borgerkrigsagtig tumult i mellemøsten. Midt i dette kaos er ingeniøren Andy Sutherland, der arbejder med at tilse landets oliestrenge og pumpestationer. Andy må nu kæmpe sig gennem det krigshærgede land, for at komme hjem til sin familie i England.
I England går det hele meget hurtigt. Alt fly- og togtrafik standses. Vejene lukkes. Alt unødvendig elektricitet standses. Telefon-netværk bryder sammen. Militæret mobiliseres for at sikre landets nuværende reserver. Indenfor få dage oprettes der såkaldte Sikre Zoner, hvor der uddeles rationer af mad og vand, men udenfor disse hærger der ukontrollérbar kaos og lovløshed. Et London med lig på vejene, rovdrift, overgreb, grådighed, mord og hvor du bliver slået ihjel for rent vand. På den ene side af byen vandrer Andy’s kone for at komme hjem – og fra den anden side deres datter og søn.
Andy har for mange år siden solgt en rapport om kritiske oliepunkter til sikkerhedseksperter i olieindustrien. Det troede han i hvert fald. Hvad han ikke vidste var, at han derved dødsdømte sin datter og at lejemorderen nu er efter hende.
I “Last Light” maler Alex Scarrow et skræmmende og troværdigt katastrofe-scenarie. Et billede af en verden tvunget i knæ af en pyramideagtig Illuminati-orden, – af de få mystiske magthavere, der kontrollerer verdens gang. En bog der tager op hvor sårbare og afhængige vi er i et moderne samfund. Et uhyggeligt varsel der går under huden, hvis man da lader den. Den er fantastisk underholdende og spændende og – heldigvis – upolitisk. Det er sådan en bog, der får dig til at stable konserves i skabet.

Om skribenten

Daniel Henriksen


Ingen kommentarerSkriv den første kommentar!


Skriv et svar


(krævet)