Kolonien

0
Postet 22. november 2012 af i Science Fiction

Info

Genre:
 
Forfatter:
 
Forlag:
 
Udgivet:
 
Sprog:
 
Type:
 
Sider: 313
 

:

En nærmest ufejlbar vision af en koloni i det fjerne.
 

:

Hvorfor dem, hvorfor umagen?
 

I 1984 er Martin Damgaard på vej hjem fra messe i Herning, da bilen pludselig går i stå. Da han undersøger det falder han sitrende om. Pludselig er han ikke i sin egen magt længere, men kontrolleret af en anden enhed, der med tvangstanker forcerer ham frem mod en kæmpemæssig linseformet svævende genstand. I genstanden […]

Rating

Bedømmelse
 
 
 
 
 

4/ 5

af Daniel Henriksen
Hele artiklen
Denne anmeldelse kan virke afslørende.

Kolonien forside

For første gang bliver det virkeligt for mig, at jeg er blevet bortført og måske ligefrem bragt til en fremmed planet.

I 1984 er Martin Damgaard på vej hjem fra messe i Herning, da bilen pludselig går i stå. Da han undersøger det falder han sitrende om. Pludselig er han ikke i sin egen magt længere, men kontrolleret af en anden enhed, der med tvangstanker forcerer ham frem mod en kæmpemæssig linseformet svævende genstand. I genstanden tvinges han gennem en uhyggelig klargøringsproces og lagt i en væskefyldt cylinder. Klar til en rejse. Omkring ham under overjordiske væsener. Martin er bortført.

Han ankommer til Kolonien sammen med andre fra Jorden. De tvinges til at samarbejde i et allerede funktionerende hierarki, der udefra ligner et ildestedt primitivt samfund med mange nationaliteter og uden et fælles sprog, men indefra forekommer som en koncentrationslejr. Dagene går med at udnytte og udvikle de naturressourcer, der vokser i Kolonien. De døjer med udslæt og eksem. Bevidste om at menneskeheden blegner uden et formål i livet, har de opsat deres egen sociale struktur, der sørger for arbejde og organisation. Øverst er Pol, der har mest kontakt til Petarkerne og står for udvælgelsen.

De befinder sig på planeten Tignitee og er bortført af en fremmed race kaldet Petark. Petarkerne har telepatiske evner og i koloniens forskningscenter, udfører fire forskellige Petarske professorer forsøg på menneskene, der hver for sig har sin egen stygge karakter, men som er følelsesmæssige og fysiske overgreb i form af minder og lyster, som de udvalgte ikke selv er herre over.

Med en lynsnar bevægelse springer Mari frem imod petarken foran hende og skærer hans underliv op med laserværktøjet. Brunt blod og blåsorte indvold nærmest plasker ud af ham, og han synker ned over hende med et hørbart skrig.

Martin vil flygte, men hvordan er det muligt at flygte fra en koloni omgivet af en tilsyneladende ubrudt kuppel, samtidigt med, at man er overvåget af futurisktiske satellitter og omgivet af en race, der kan læse ens tanker?

Kommer de ud? Hvad er der på den anden side?
Kommer Martin nogensinde hjem igen?

‘Kolonien’ af *host* Pierre Robert er faktisk ikke så meget en science-fiction roman, som det er et eventyr og en oplevelse. Jeg fandt mig meget fanget og interesseret i livet på Tignitee og det ikke mindst fordi beskrivelserne synes at ramme plet og være visuelt skarpe. Det er spændende skrevet på en sindigt flydende måde, med en rolig hånd, præcise formuleringer og leder læseren uden forstyrrende indfald, nærmest monologisk gennem Martins oplevelser på planeten. Den er konstaterende og videregiver en næsten ufejlbarlig vision af en koloni i det fjerne. Den fik mig til at tænke på Papillon, Myst og Erwin Neutzsky-Wulff, så kan I bruge det til hvad I lyster.

Sproget har en tendens til at virke monoton, ufølsom, ufarvet og lærebogsagtig. Jeg synes det gør bogen begavet, men forestiller mig nogle vil finde det kedeligt. Jeg har ikke meget at sætte på Kolonien; Den er fængende og fuldført, men jeg savner at høre mere konkret om Koloniens formål. Hvorfor bortføre, hvorfor dem, hvorfor umagen hvis man vil udrydde?

Link til Kolonien hos Valeta.


Om skribenten

Daniel Henriksen


Ingen kommentarerSkriv den første kommentar!


Skriv et svar


(krævet)