Kakerlakmennesket

0
Postet 6. august 2013 af i Gys

Info

Genre: ,
 
Forfatter:
 
Forlag:
 
Udgivet:
 
Sprog:
 
Type:
 
Sider: 230
 

:

Forfriskende sære
 

:

Korte
 

De er alle skrevet med en lethed og ynde, der gør dem meget nemme at sluge. Deres dilemmaer og problematikker er fremstillet på en simpel og ukompliceret måde. De er præget af et pænt, nydeligt sprog. De er sørgmodige og smager af godnatlæsning, myter og eventyr.

Rating

Bedømmelse
 
 
 
 
 

4/ 5

af Daniel Henriksen
Hele artiklen

73f4b8d7-4e38-4761-a986-9e662268a628

I et isnende sekund havde han fået fat om et eller andet levende, noget glat og sprællende under huden, der ved kontakten var krøbet længere ind i maven.

‘Kakerlakmennesket’. Føj da. Titlen alene er nok til at give gåsehud og skabe en grimasse ved mundvigen. Smag lige på ordet, Kakerlakmennesket. Puha.

Nuvel, bogen består af en forfriskende omgang noveller eller grotesker, jf. bogens forside og det er meget godt tænkt, for det er svært at kategorisere disse noveller. Alligevel er der nu nogle røde tråde gennem bogen.

De er alle skrevet med en lethed og ynde, der gør dem meget nemme at sluge. Deres dilemmaer og problematikker er fremstillet på en simpel og ukompliceret måde. De er præget af et pænt, nydeligt sprog. De er sørgmodige og smager af godnatlæsning, myter og eventyr.

Karaktererne er interessante. De tager yderst uventede valg og handler udenfor normen. De er høflige, undskyldende, naive, småskæve, mindre psykotiske eksistenser med et pænt kværnet strøg af paranoia og social angst.

Bogen er skrevet så den magter at fremkalde gåsehud og kort efter et smil på læben. Gyselig og skævt humoristisk. Indholdet er opfindsomt og originalt og byder til eftertanke. Bogen har et særligt udtryk over sig, noget fornemt, friskt og samtidigt skrøbeligt. Som at nyde brasiliansk santos udenfor en fransk café, mens man ser dagen gry. Den fanger øjeblikket mellem to negle. Det er slet ikke usandsynligt, at jeg vil finde den frem igen og søge det jeg måtte have overset første gang.

I halvbevidste drømme så han hunde og hyæner frå i ådsler og mæske sig i surt, råddent kød, for siden at overskide hans lejlighed i frygtelige, dampende strømme. Og i denne skidne Styx vuggede hans møbler som nødstedte skibe til havs.

Jeg forstår at novellerne ville miste noget af deres sære kvalitet hvis de var længere, men det kan ærgre at de slutter netop som de har mulighed fo at vokse. Jeg læste gerne en bog af Hr. Carlsen, for jeg er sikker på han kunne skabe noget underholdende. Kakerlakmennesket skinner igennem, såvel som Skildpaddesonate, Lektor Jensens apoteose, Det spildte livs golem, Mimicry. De er faktisk meget herlige noveller.


Om skribenten

Daniel Henriksen


Ingen kommentarerSkriv den første kommentar!


Skriv et svar


(krævet)