Det forsvundne bibliotek

0
Postet 22. oktober 2014 af i Krimi

Info

Genre: ,
 
Forfatter:
 
Forlag:
 
Udgivet:
 
Sprog:
 
Type:
 
Sider: 338
 

Professor Harold Paxton er forsvundet. Det sidste der blev hørt fra ham, var at han var kommet på sporet af noget banebrydende. En arkæologisk udgravning. Et underjordisk kammer. Et gravkammer åbnes. Noget fjernes fra et stenskrin. En stentavle. Inskriptioner der skal dechifreres. Fortidens isenkram. SDAR, en gren af CIA, kalder Anders Kloder på vagt igen. […]

Rating

Bedømmelse
 
 
 
 
 

3/ 5

af Daniel Henriksen
Hele artiklen

Valeta - Det forsvundne bibliotek - Omslag v2

Jeg fik gåsehud på armene. Lige nu var vi de eneste to mennesker i verden, der kendte til det hemmelige gennembrud.

Professor Harold Paxton er forsvundet. Det sidste der blev hørt fra ham, var at han var kommet på sporet af noget banebrydende. En arkæologisk udgravning. Et underjordisk kammer. Et gravkammer åbnes. Noget fjernes fra et stenskrin. En stentavle. Inskriptioner der skal dechifreres. Fortidens isenkram.

SDAR, en gren af CIA, kalder Anders Kloder på vagt igen. Han skal hjælpe med at afkode mysteriet, der inkluderer spor fra Alexander den Store og som måske vil lede dem mod en forsvundet civilisation. Snart opdager Anders dog at SDAR ikke er de eneste med interesse i mysteriet, og han er snart fanget i den excentriske milliardær, Nikolas Concordias, farlige kløer. Kloder bliver lovet frihed og økonomisk vinding. Han indvilger ikke mindst af egen interesse, men også på grund af den smukke og mystiske pige, Yulia … Men dybest set kan han ikke andet end at hjælpe – for Concordia viger ikke for noget.. eller nogen.

Og så er skattejagten allerede godt igang.
Nøgleord: stentavler, malerier, bankbokse, katakomber, paladser og et gådefuldt mål.

Og den glider godt, skattejagten altså. Den lokker pænt læseren frem kapitel efter kapitel og den gør det meget internationalt, der ligger godt til hemmelighedskræmmeriet og det episke tema. Nohr er vedholdende med at male med mange flotte tillægsord, og de får bogen til at virke meget bombastisk og dristig og det har den effekt at det gør læseren nysgerrig.

‘Det forsvundne bibliotek’ minder meget om bøger fra skuffen med Tom Egeland, Dan Brown, Andy McDermott m.fl., uden dog at flette mystikken helt så flot. For det meste er ‘Det forsvundne bibliotek’ mere beskrivende end afdækkende og mangler en mere teknisk beskrivelse og afsløring af spor og gåder og er knapt så velfunderet, solid og faktuelt understøttet. Den er ikke helt der hvor læseren selv sidder og gætter med og er vag og ukonkret i Kloders tilvejebringen af viden og ledetråde. Jeg er overbevist om at meget kan Googles .. meeen.

Et kraftigt pust – som fra en pneumatisk dør – opstod brat fra portalen. Det knagede og bragede, som lyden af jern mod jern, og i et sekund følte jeg sandet smuldre under mig. Det rystede. Havde jeg uvidende åbnet porten ned til Helvede?
Stencirklen var begyndt at løsne sig fra sin årtusinder lange låsestilling. Synet var fantastisk – en kulmination på en del af det eventyr, som allerede var i fuld gang.

Men ‘Det forsvundne bibliotek’ er først og fremmest en relativ letlæst spændingsroman, og som en sådan kan man ikke tage fra den at den er underholdende og fængende til en grad (der fortjener en bedre forside (mage til uinspirerende og kedelig forside, skal man dog lede længe efter)) og  hvem elsker ikke et arkæologisk eventyr med alt hvad der hører til? Den rammer bredt og jeg er i hvert fald ikke afskrækket fra at læse flere eventyr med Anders Kloder. Hvis magien fra slutningen – for her rammer Nohr sømmet på hovedet, mere af det – var drysset jævnt ud over bogen, så havde den fået en halv til en hel stjerne mere.

Note: Der er referencer til den første bog om og disse går tabt på anmelderen.


Om skribenten

Daniel Henriksen


Ingen kommentarerSkriv den første kommentar!


Skriv et svar


(krævet)