Den sidste gode mand

0
Postet 21. oktober 2010 af i Krimi

Info

Genre:
 
Forfatter:
 
Forlag:
 
Udgivet:
 
Sprog:
 
Type:
 
Sider: 492
 

Det er dejligt at sidde med en bog, der tør være international, tør bryde grænserne og tør involvere verdenssamfundet. Det er flot at den tør, men kan den – en debutroman – så levere og kan noget så mondænt som en københavner betjent (der oven i købet hedder Niels) med depression og dårlige nerver være interessant? […]

Rating

Bedømmelse
 
 
 
 
 

2.5/ 5

af Daniel Henriksen
Hele artiklen

Det er dejligt at sidde med en bog, der tør være international, tør bryde grænserne og tør involvere verdenssamfundet. Det er flot at den tør, men kan den – en debutroman – så levere og kan noget så mondænt som en københavner betjent (der oven i købet hedder Niels) med depression og dårlige nerver være interessant?
Bogen bygger sin episke dimension på et fundament af jødisk oprindelse, hvis grundlæggende koncept går ud på, at der på jorden til enhver tid skal være 36 personer der skal retfærdiggøre menneskehedens eksistens overfor Gud og bygger dette løst sammen med nærdødsoplevelser, som man fornemmer forfatterne ikke helt ved om de skal gøre meget eller
lidt ud af dem. Det kan virke som om de er skrevet ind i historien for at forsøge at give den en ekstra dimension, lidt ekstra mystik, men der burde i så fald være mere af den.
På bedste vis sættes timeren i denne overnaturlige intelligente thriller i gang ved, at læseren følger den mystiske død af flere bevidst udvalgte mennesker. I Italien har en betjent været kæk nok til at kæde disse globale dødsfald sammen og slår alarm gennem Interpol og således ender sagen – med lidt hovedrysten – på Niels Bentzon’s bord, der er den eneste ressource, der kan frigives i en tid hvor Danmark er i højeste beredskab på grund af den Internationale Miljøkonference. Jagten er således sat på at redde Den Sidste Gode Mand – og menneskehedens undergang.
Med hjælp fra Hannah Lund fra Niels Bohr Instituttet sættes dødsfaldene yderligere i system og ved hjælp af klodens oprindelige geografiske koordinater knækkes mysteriet om, hvor og hvornår de sidste 2 Gode Mennesker vil dø. En hæsblæsende kamp mod tiden er i gang – for hvem er disse sidste gode mennesker og kan man nå at finde dem?
Den Sidste Gode Mand er en spændende bog. Denne anmelder kan godt lide mysteriet og de akademiske forklaringer og referencer til andre hændelser. Jeg vælger at ignorere den løse definition af Lamed Vav Tzadikim og verdens længde- og breddegrader. Jeg finder dog at bogen er skruet lidt vel meget sammen efter for godt befindende og under dække af indviklede akademiske forklaringer. Jeg kunne godt tænke mig at vide noget mere om, hvorfor disse mennesker pludselig skulle dø – og hvis dødsfaldene sker hver generation, hvorfor har der så ikke været interesse for disse ret spektakulære dødsfald tidligere?
Grundlæggende er bogen dog et godt mysterie. En hændelsesrig spændende thriller, hvor personerne er nemme at holde af og føles troværdige. Bogen formår at være personlig og intim og samtidigt favne bredt. Den er interessant, intelligent, velskrevet, går kun sjældent i tomgang og trygler næsten om at blive filmatiseret.
]]>

Om skribenten

Daniel Henriksen


Ingen kommentarerSkriv den første kommentar!


Skriv et svar


(krævet)