Cirklen

0
Postet 5. oktober 2011 af i Teen

Info

Genre:
 
Forfatter:
 
Forlag:
 
Udgivet:
 
Sprog:
 
Type:
 
Sider: 464
 

På Gyldendals Forlag er udkommet den svenske heksethriller Cirklen. Bogen er kommet til gennem et samarbejde mellem Sara B. Elfgren og Mats Strandberg og udkom i Sverige i april. Den har allerede solgt 25.000 eksemplarer og solgt til udgivelse 20 lande. En svensk filmatisering er undervejs. Cirklen er den første af 3 bind og det […]

Rating

Bedømmelse
 
 
 
 
 

3/ 5

af Daniel Henriksen
Hele artiklen

cirklenPå Gyldendals Forlag er udkommet den svenske heksethriller Cirklen.

Bogen er kommet til gennem et samarbejde mellem Sara B. Elfgren og Mats Strandberg og udkom i Sverige i april. Den har allerede solgt 25.000 eksemplarer og solgt til udgivelse 20 lande. En svensk filmatisering er undervejs. Cirklen er den første af 3 bind og det 2’ bind forventes udgivet på dansk i efteråret 2012.

Den småkedelige lille by rystes, da en lokal dreng ender sit liv på et af gymnasiets toiletter. Tilsyneladende selvmord. Men der ligger mere bag. Gammel ondskab er vækket og den er tilsyneladende isoleret omkring skolen. På gymnasiet går vidt forskellige piger, der dog alle har det til fælles, at de er udvalgte til at blive trænet som hekse – og det kan være svært at styre de nyfundne kræfter, når man er ung og naiv og det hele er lidt overvældende. Pigerne er meget forskellige og under vag ledelse og manglende instruktion fra hekserådet vil nogle af dem dø, før pigerne tvinges til at agere i samarbejde med skolens sørgelige pedel. Mystikken spreder sig i Engelsfors og det hele krydres med profetier, sorte katte, ravne, gådefulde bøger.

Bogen er et skarpt blik ind i nogle gymnasiepigers liv i den mindre svenske by, Engelsfors, hvor læseren konfronteres med en cocktail af hverdagsrealisme og okkultisme. Begge dele syntes at udvikles naturligt og logisk, men det okkulte tager mere og mere spalteplads, som historien bygges op.

Som udgangspunkt er “Cirklen” en vellykket roman om ungdommens strabadser og om stramme knuder i en by, der forekommer traditionel og konservativ på overfladen. Engelsfors beskrives dog også som en by, hvor der er kortere mellem de forskellige dimensioner, så der lægges op til at de kommende bøger vælter virkelighedens tynde mur. Men igen: “Cirklen” er en pokkers god ungdomsroman, der rammer sømmet på hovedet, når det gælder om at få karaktererne på papir og give dem liv og selvstændighed. De er levende og man føler med dem. Især spøjse Minoo føles meget elskelig og indtager også en stor del af denne første bog. Typerne er dog set før – også selvom forfatterne har gjort sit ved at give dem unikke karaktertræk. Vi kender striglerne og de de pessimistiske selvmordstruede eksistenser. Vi kender til anoreksi- og kæresteproblemer. Vi kender godt de forældre, der distancerer sig fra deres børn. Vi kender til ansvarsfralæggelse og uvidenhed om børns problemer – og om manglende kendskab til den verden børnene vokser op i .. men det gør ikke noget, for bogen vil være lige tiltalende for teenagere med smag for det overnaturlige; og de være sig dystre eller ej. For det er spændende at høre om denne anden virkelighed, der viser sig i Engelsfors og det er spændende at høre om de meget forskellige piger, der ikke helt uden gnister, tvinges til at arbejde sammen som gode hekse mod en voksende ondskab.

Bestemt en af de bedre moderne ungdomsbøger jeg har læst.


Om skribenten

Daniel Henriksen


Ingen kommentarerSkriv den første kommentar!


Skriv et svar


(krævet)