Apartment 16

0
Postet 12. juni 2011 af i Gys

Info

Genre:
 
Forfatter:
 
Forlag:
 
Udgivet:
 
Sprog:
 
Type:
 
Sider: 449
 

I Adam Nevill’s “Apartment 16” arver Apryl en lejlighed i Barrington House i Knightsbridge, London, af sin excentriske tante. Apryl er indstillet på at få en god oplevelse i London, og hun ankommer, overbevist om at få solgt lejligheden og det meste af inventaret, så hurtigt som muligt. Apryl og hendes mor har ingen relationer […]

Rating

Bedømmelse
 
 
 
 
 

4/ 5

af Daniel Henriksen
Hele artiklen

forside

I Adam Nevill’s “Apartment 16” arver Apryl en lejlighed i Barrington House i Knightsbridge, London, af sin excentriske tante. Apryl er indstillet på at få en god oplevelse i London, og hun ankommer, overbevist om at få solgt lejligheden og det meste af inventaret, så hurtigt som muligt. Apryl og hendes mor har ingen relationer til tanten, som de ikke har set siden Apryl var ganske lille, men da Apryl læser i tantens dagbog, bliver hun så betaget af den mystiske ensomme ældre dame, der har levet i ensomhed i lejligheden uden nogen form for udsmykning på væggene, – alle malerier og spejle er arkiveret sikkert i kælderrummet, – at hun beslutter sig for ikke at sælge, før hun ved alt om Lillian og Reginald Archer.
Seth er en håbefuld maler, der ikke rigtig syntes at kunne finde inspirationen, og så arbejder han som nattevagt i Barrington House. Drevet af nysgerrighed, ignorerer han forbuddet om at åbne døren ind til lejlighed 16, .. for hvad skaber de mærkelige lyde og stemmer? .. og snart er han plaget af voldsomme mareridt og forfulgt af gyselige hallucinationer og Det Onde kan være smart, overtalende og manipulerende og Seth sætter kurs som dets marionetdukke. Omvendt finder han sin inspiration og kreativitet, .. men malerierne er så mærkeligt onde og groteske.
Apryl erfarer hurtigt, at der er en del mystik omkring Barrington House, og at der ikke er meget hjælp at hente fra de ubehagelige, frastødende, rige, bange mennesker, der er som bundet til stedet. Men alligevel lykkes det hende at opklare mere og mere af det drama – den konspiration, – der har udspillet sig tidligere og som har involveret en kunstner med kontakt til det overnaturlige og som har krævet liv og stadig jager de resterende i huset .. men er det helt væk – eller spøger det stadig?
“Apartment 16” er en klassisk overnaturlig gyser med alt hvad det indebærer af silhouetter i spejle, malerier der ændrer sig, stemmer uden ansigt, okkultisme, syner. Uhyggen ligger hele tiden lige under overfladen. Den er svær ikke at sammenligne med Stephen King’s “1408” eller hans “The Diary of Ellen Rimbauer” og undervejs mindede den mig også om Brian Yuzna’s “Society” og Sung-Ho Kim’s “Geoul sokeuro” .. men det er næppe bevidst af forfatteren. Jeg er overbevist om at fans af H. P. Lovecraft vil elske denne bog. Omvendt, – hvis ikke denne type gys siger dig noget, vil denne bog sikkert virke endeløs.
Adam Nevill skriver med stor indlevelsesevne. Fortællingen er meget intenst og nærværende. Den er uhyggelig og interessant uden at være voldsomt blodig og makaber. Den er helt fabelagtigt beskrevet. Jeg kan ikke andet end anbefale denne bog.

Om skribenten

Daniel Henriksen


Ingen kommentarerSkriv den første kommentar!


Skriv et svar


(krævet)