Afterlight

0
Postet 3. juli 2011 af i Gys

Info

Genre:
 
Forfatter:
 
Forlag:
 
Udgivet:
 
Sprog:
 
Type:
 
Sider: 592
 

I en verden hvor alt er gået i stå. I en verden hvor alt er ransaget og endevendt i en søgen efter noget brugbart. En verden hvor folk mødes og samfund dannes, hvor diktatoriske ledere overtager – hvis de ikke møder modstand, hvor folk er rede til at tro på næsten alt: Bare det lover […]

Rating

Bedømmelse
 
 
 
 
 

2.5/ 5

af Daniel Henriksen
Hele artiklen

forside

Anmeldelsen indeholder *spoilere*. 
I en verden hvor alt er gået i stå. I en verden hvor alt er ransaget og endevendt i en søgen efter noget brugbart. En verden hvor folk mødes og samfund dannes, hvor diktatoriske ledere overtager – hvis de ikke møder modstand, hvor folk er rede til at tro på næsten alt: Bare det lover en lysere og mere tryg fremtid. Vores børns arv.
Den æra der følger olie-tiden. Vores tid.
Eller i hvert fald i følge Alex Scarrow.
Han maler igen kastastofen for os med sin fine pensel og klare farver. Igen svinges den løftede pegefinger, med visen om, at vores overforbrug og spild ikke kan vare evigt. Dog uden at fordømme. Men vi ved det jo alle godt, og på et eller andet tidspunkt, tager vi os selv i at have dårlig samvittighed over vores overflod og spild, men fortsætter jo naivt dagen efter, fordi det jo bare er så meget nemmere og fordi der jo også kommer en dag i morgen.
Igen møder vi Jenny, Leona og Jacob – og Leona’s datter: Hannah.
Jenny og hendes følge har ironisk nok fundet fred på et sæt boreplatforme ud for Englands kyst, hvor de har de skabt et større samfund. Jenny – der på den hårde måde har lært ikke at stole på nogen – udvælger med fornuft og kynisme beboerne for samfundets bedste. De dyrker afgrøder på de store flade platforme og høns giver dem æg og mad. Et metan-gas anlæg giver dem få timers lys dagligt.
Ved et forsyningstogt til fastlandet, reddes en tilskadekomne belgier, Valérie Latoc, og da han virker fredelig og har nyt om tilstanden i resten af Europa, bydes han velkommen til samfundet. Omend på prøve.
Kort tid efter, sprænger deres gas-anlæg ved et uheld og dræber unge Hannah og sender Jenny i sygesengen i en længere periode.
En lille gruppe, der inkluderer Leona og Jacob, drager mod London, hvor der berettes om lys. Er der flere samfund som deres og har de elektricitet? For Leona er det en envejs-billet. Hun har ikke tænkt sig at vende tilbage. Hun kunne ikke finde fred på boreplatformene og søger den tilbage i huset i Shepherd’s Bush. Hun er bevidst om, at fred for hende måske er døden.
Jenny højre hånd, Walter, formår ikke at lede det lille samfund og langsomt overtager Valérie styringen og får dem vendt mod Walter og Jenny.
Men er Valérie i virkeligheden den han udgiver sig for?
Og sprang anlægget måske slet ikke ved et uheld?
I London er O2 arena den eneste tilbageværende sikkerhedszone. Den styres diktatorisk med vold og tvang af Alan Maxwell, der er en af de oprindelige vagter, og hans bundt af forfremmede unge håndlangere, der ser sig tilfreds med en løn af narko, sprut, spillemaskiner og ekstra rationer. Alan Maxwell er godt klar over, at rationerne ikke varer for evigt og da han hører om det selvforsynende samfund er han naturligvis meget lydhør .. og meget slesk og manipulerende.
Nu må Leona tilbage til boreplatformen, hvor situationen slet ikke er den hun forlod, og advare dem om angrebet, men når hun det?
“Afterlight” fletter godt ind i “Last Light” og formår at give et glimtvis tilbageblik på tiden omkring katastrofen, der er tilstrækkeligt til at bogen faktisk også kan stå på egne ben. Men det er en efterfølger til “Last Light” og bøgerne bør læses i rækkefølge. Jeg syntes dog “Afterlight” virker noget mere omfattende end forgængeren og der er mange flere små finurligheder og spil mellem karaktererne, end der var i “Last Light”. Omvendt ville denne bog ikke være meget andet end en moderne Mad Max fortælling uden “Last Light”, der giver den den ballast, der skal til for at hive den en tand op. Kan anbefales.

Om skribenten

Daniel Henriksen


Ingen kommentarerSkriv den første kommentar!


Skriv et svar


(krævet)